Смакова мозаїка котів

За смак у нас відповідають рецептори, розташовані на язику. Виділяють п’ять базових смаків: солодкий, кислий, солоний, гіркий та юмамі. Останній, незважаючи на те, що його описали ще у 1908 році, лише нещодавно потрапив до підручників.

Джерело

Те, що ми зазвичай називаємо смаком їжі, радше є її ароматом та обумовлене активацією нюхової сенсорної системи. Проте, власне смак є також важливим, адже дозволяє швидко оцінити біологічну придатність того, що в нас у роті. Солодкий смак мають висококалорійні сполуки, головним чином цукри. Юмамі або м’ясний смак повідомляє про наявність у їжі іншого важливого компонента – білків. Гіркий смак мають різноманітні небезпечні та отруйні сполуки, і такої їжі потрібно уникати. Чистий смак солі обумовлений наявністю іонів Na+ і Cl, які мають важливе значення для забезпечення водно-сольового балансу. Помірна кислотність додає пікантності, а надмірна може бути ушкоджуючою.

Звісно, що особливості сприйняття тих чи інших речовин повинні певним чином залежати від того, що тварини їдять в природних умовах. Ми краще знаємо, як працює смак людини, яка є всеїдною. Коти ж є переважно м’ясоїдними, і цей факт обумовлює ряд фізіологічних відмін їхньої смакової системи.

Yang, R., Dzowo, Y. K., Wilson, C. E., Russell, R. L., Kidd, G. J., Salcedo, E., Lasher, R. S., Kinnamon, J. C., & Finger, T. E. (2020). Three-dimensional reconstructions of mouse circumvallate taste buds using serial blockface scanning electron microscopy: I. Cell types and the apical region of the taste bud. The Journal of comparative neurology, 528(5), 756–771. https://doi.org/10.1002/cne.24779

Безпосередньо сприйняття смакових речовин забезпечують смакові рецептори – білкові структури, розташовані у мембранах смакових чутливих клітин, що входять до складу смакових бруньок язика.

By Shemlongakit – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=91421207

Тож, чому риба? Виявилося, що концентрація інозинмонофосфату та гістидину в м’ясі, зокрема, тунця у десятки разів перевищує таку в м’язах більш природної котячої їжі – щурів. А вільного гістидину в свинині, яловичині, індичці чи кур’ячому філе взагалі не було виявлено.

Отже, смакова система котів заточена під сприйняття головних компонентів м’яса – нуклеотидів та амінокислот.

Цікаво, що описана у котів втрата рецептору до солодкого T1R2 відбулася і в іншій групі тварин – у птахів. Їхніми еволюційними предками були динозаврові рептилії, що переважно м’ясоїдні. Певно, як і у котів, сприйняття солодкого не було надто важливим. Проте, по мірі поширення та захоплення нових екологічних ніш, птахи стали їсти різноманітнішу їжу, зокрема, ягоди та нектар квіток. Тож, солодке відчувати потрібно, але необхідний для цього ген вже втрачено. Що ж робити?

В таких ситуаціях еволюція часто використовує наявні гени/білки, адаптуючи їхню будову під нові задачі. Так і відбулося у колібрі – відомих нектароїдних птахів.

Toda, Y., Ko, M. C., Liang, Q., Miller, E. T., Rico-Guevara, A., Nakagita, T., Sakakibara, A., Uemura, K., Sackton, T., Hayakawa, T., Sin, S. Y. W., Ishimaru, Y., Misaka, T., Oteiza, P., Crall, J., Edwards, S. V., Buttemer, W., Matsumura, S., & Baldwin, M. W. (2021). Early origin of sweet perception in the songbird radiation. Science (New York, N.Y.), 373(6551), 226–231. https://doi.org/10.1126/science.abf6505

Ну а фактором успіху котів, певно, є їхня вироблена в еволюції мімімішність, що змушує людей ділитися виловленим з океану тунцем та іншими м’ясними смаколиками.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *