Розбудова мозку

Порівнювали, як дорослішає мозок у дітей трьох груп:

  • які у ранньому віці потрапили до інтернатів та виховувалися в них
  • які потрапили до інтернатів, але у віці від 7 місяців до 2.5 років були прийняті на виховання до родин
  • діти, що з народження виховувалися у своїх родинах

Для цього реєстрували їхню електроенцефалограму (ЕЕГ) у віці 20, 30 та 42 місяці. ЕЕГ є результатом електричної роботи нервових клітин. Вона складається з коливань різної частоти, що за фізіологічним значенням розділені на умовні діапазони, які позначаються грецькими літерами. У дорослої людини в стані спокою домінують коливання α-діапазону.

Приклад ЕЕГ здорової дорослої людини з вираженим ритмом спокою – альфа-ритмом.

Натомість, у дітей домінують більш низькочастотні коливання, що класифікуються як θ-діапазон. По мірі дорослішання та дозрівання мозку домінантний ритм стає більш високочастотним, і в 13-15 років формується “дорослий” альфа-ритм. Тож, динаміка переходу тета-коливань в альфа-діапазон може певною мірою трактуватися як індикатор дозрівання мозкових нейромереж.

Аналіз виявив, що більша потужність тета-коливань у ранньому віці (тобто, менш зріла ЕЕГ) супроводжувалася меншими значеннями коефіцієнту інтелекту у 18-річному віці. Також, більша потужність цього ритму характеризувала ЕЕГ “інтернатних” дітей порівняно із “родинними” та всиновлених пізніше порівняно із всиновленими раніше.

Отримані результати підтверджують важливість ранніх умов виховування дітей для розвитку когнітивних функцій навіть у віддалених періодах. Своєю чергою, когнітивна продуктивність позначається на ефективності навчання, соціо-економічному статусі та ментальному складнику здоров’я. Нормалізація цих умов в ранньому віці може запобігти негативним ефектам. І це слід враховувати у розробці державних політик щодо виховання покинутих дітей.

А раніше ми багато розповідали про дитинство:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *