Дитяча мова

Мова визначає розвиток та існування людства. Малюки вчаться користуватися словами, спостерігаючи за батьками та оточенням. Перші слова ми очікуємо почути від дітей у віці близько одного року. Поступово словниковий запас дитини збільшується. Але опанування мовою не зводиться виключно до запам’ятовування слів. Якщо дитина користується лише кількома словами, її мозок зберігає чимало іншої мовної інформації.

Наприклад, у цей же час (12 місяців) діти вчаться розуміти конкретні та загальні імена. Коли батьки користуються тим самим словом для називання відмінних об’єктів, що мають спільні характеристики (собаки, коти тощо), мозок малюка формує внутрішню репрезентацію такої категорії. Натомість, коли певні об’єкти з загальної категорії мають власні, унікальні імена (Сірко, Мурка), діти більше акцентують увагу не на спільних ознаках (“собаковість” чи “котячість”), а на індивідуальних особливостях (форма вух, морди, колір хутра та ін.). Дослідники зазначають, що навіть одиничне іменування батьками певного об’єкта має наслідок щодо запам’ятовування понять.

Звісно, описане не є великою новиною для батьків, які відчувають, що їхня дитина багато чого розуміє, хоч ще і не говорить. Але вивчення даного феномену дає нам краще розуміння становлення мовленнєвих здібностей людини.

Джерело: LaTourrette AS, Waxman SR. Naming guides how 12-month-old infants encode and remember objects. Proc Natl Acad Sci U S A. 2020 Sep 1;117(35):21230-21234. doi: 10.1073/pnas.2006608117

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *