Сумчастий тигрововк

Ми досить мало знаємо про біологію цих “вовкотигрів”. Зовнішнім виглядом тилацини дійсно нагадували сучасних вовків, хоча за систематичним положенням сумчасті та хижі є дуже різними групами ссавців.

Аналіз збережених музейних зразків виявив суттєве зменшення генетичної варіабельності цих тварин ще до появи в Австралії людини. Ймовірно, це було фактором ризику їхнього виживання навіть без антропогенного впливу.

Крім загальної подібності тіла, тилацини нагадують сучасних собачих будовою щелеп та черепа в цілому, і це простежується не лише у дорослих, а й у молодих тварин. В найбільшому ступені така схожість виявляється при порівнянні не з собаками або вовками, а з дрібнішими собачими – шакалами або лисицями. Зважаючи на 160 мільйонів років незалежної еволюції зазначених груп, це є дуже показовим прикладом конвергенції. Між “підручниковими” дельфінами та акулами вікова різниця більша, але тим не менш, приклад дуже цікавий.

Зображення з цитованої статті: А – один з фронтальних перерізів мозку тилацина з обговорюваної колекції, В – мозок сучасного тасманійського диявола, С – мозок сірого кенгуру, D – мозок сучасного хижака з групи собачих, рудої лисиці, EF – історичні зображення мозку тилацина, G – сучасна реконструкція

Виявилося, що за багатьма параметрами мозок тасманійського вовка більше нагадував мозок сумчастих родичів, аніж сучасних справжніх звірів, тобто мав більш еволюційно примітивні риси. Тож, процес еволюційної конвергенції може торкатися одних анатомо-фізіологічних особливостей, але не інших. Що цілком теоретично зрозуміло, але наразі маємо ще одне підтвердження.

Дані у відкритому доступі, тож будь хто, хто цікавиться порівняльною анатомією та еволюцією, може використати їх для власних досліджень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *