Вполювати гілліраптора

Здавалося б, що дефекти кольоросприйняття повинні погіршити здатність знаходити кольорових пташок у різнобарвному лісі.

By BenRG – Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7873848

У більшості ссавців є лише два кольорочутливі пігменти: короткохвильовий (“синій”) та довгохвильовий (“червоний”). “Зелений” з’явився у наших предків порівняно нещодавно. Вважається, що здатність розрізняти кольори у зелено-жовто-червоній частині спектру мала важливе значення для пошуку стиглих фруктів. І справді, дослідження показують, що люди з нормальним кольоросприйняттям (трихромати – із трьома робочими пігментами) краще розпізнають їх поміж листя.

Bompas A, Kendall G, Sumner P. Spotting fruit versus picking fruit as the selective advantage of human colour vision. Iperception. 2013 Feb 18;4(2):84-94. doi: 10.1068/i0564

Причому цей ефект був більш вираженим на відстані, ніж “під носом”.

Тож, чи міг справді Світанок легше знаходити рапторів порівняно із старшим Імператором?

Інструктуючи молодшого Імператора, Сутінь каже: “Концентруйся на рухах, а не кольорах“. Цікаво, що за ці два аспекти зорового сприйняття відповідають різні мозкові підсистеми.

Вентральна підсистема зорових нейромереж сполучає зорову, потиличну кору із нижньою скроневою, вона аналізує контрасти, форми та кольори, ідентифікує певні об’єкти, а відтак отримала назву “система ЩО”. Натомість дорзальний зоровий шлях, що прямує до тім’яної кори, “заточений ” під детекцію рухів та аналіз розмірів і положення об’єктів у просторі; тут немає, зокрема, інформації про колір. За допомогою цієї системи ми нездатні ідентифікувати та назвати об’єкти, проте вона адаптує наші рухи до взаємодії із довкіллям, через що отримала назву “зір для рухів” або “система ДЕ”.

Можна припустити, що у людей з дефіцитом сприйняття кольорів друга система є більш ефективною, і вони справді краще детектують рухомі об’єкти. Ми не пам’ятаємо, що написано в оригінальних книгах Азімова, та не знаємо, чи консультувалися автори серіалу із нейрофізіологами, але раціональне зерно в цьому епізоді таки є 🙂

Скріншоти з фільму: Apple-TV

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *