50 відтінків панди

Велика панда – красивий, фотогенічний та популярний звір. Характерна плямистість робить тварину помітною та впізнаваною. Але ж у природі бути помітним вигідно лише, якщо ти конкретно отруйний чи небезпечний в інший спосіб.

Щоб розгадати цю загадку, учені провели складний аналіз доступних фотографій панд у природному оточенні. Ареал цих тварин – гірські ліси південно-центрального Китаю, куди важко дістатися. 15 світлин були зроблені одним з співавторів публікації між 2007 та 2014 роками. Звісно, фотографій панд із зоопарків повно, але зрозуміло, що там візуальний фон націлений на більшу помітність тварин. А як же у природі?

Спочатку автори проаналізували ступінь співпадіння кольорів хутра панд із кольорами фону. Для цього зображення було розбито на невеликі фрагменти, які потім були згруповані у відповідності до їхніх кольорів. Виявилося, що усі відтінки панд були присутні й у оточуючій картинці, жоден не був унікальним для тварин. Чорні плями відповідають тіням або темним стовбурам дерев, а білі перегукуються із листям (особливо бліками світла з них) та снігом. Проміжні кольори зливаються із землею та камінням. Результати не різнилися поміж фотографій, зроблений у різні сезони.

Далі зображення були скориговані відповідно до моделей зору собак та котів – на відміну від нас, вони мають лише два кольорових зорових рецептори, тож їхня здатність сприймати кольори дещо гірша. Виявилося, що форма плям на хутрі панд добре узгоджується із природними контрастами освітлення, що робить їх ще менш відмінними від фону. Цей ефект погано працює на малих відстанях – до 50 м (34 панди), але далі збільшується, досягаючи максимуму на 140 м. Це для дихроматів, людина ж продовжує непогано розрізняти панд навіть здалека.

Врешті, здатність панд зливатися із візуальним оточенням порівняли з 14 іншими видами – метеликами, крабами, жабами, гризунами. Для людського зору відтінки панд на 50% зливаються із фоном. Найбільш помітною виявилася жабка золотистий дереволаз, а найнепомітнішою – пустельна мишка псамоміc. Наскільки добре панди ховаються від глядачів, можна побачити на фотографіях зі статті.

А от чорно-біле забарвлення зебр допомагає не лише ховатися, а й від кусючих комах, і це довели корови.

А ще деякі тварини ховаються, стаючи прозорими.

Джерело: Nokelainen O, Scott-Samuel NE, Nie Y, Wei F, Caro T. The giant panda is cryptic. Sci Rep. 2021 Oct 28;11(1):21287. doi: 10.1038/s41598-021-00742-4

Одна відповідь до “50 відтінків панди”

  1. […] непомітними: зливаються з фоном (як не парадоксально, прикладом є дуже для нас помітні панди); мають розриваюче забарвлення, яке заважає […]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *