Восьминожині ноги

Восьминоги – цікаві створіння, вивчення біології яких приносить вченим значні сюрпризи. Водночас, щодо цих тварин чимало міфів. Зокрема, їм приписується інтелект чи не рівний людському. Дійсно, в головоногих дуже розвинена здатність до навчання, індивідуальної модифікації поведінки у відповідності до умов існування. На відміну від, приміром, комах, чия не менш складна поведінка є здебільшого інстинктивною, вродженою.

Мозок головоногих та й організація усієї нервової системи в головоногих істотно відрізняється від хордових. У нашій соматичній нервовій системи усіма рухами керують головний та спинний мозок, від яких до м’язів прямують нерви-провідники. У головоногих істотна частина нервових клітин міститься поза головним мозком. Можна сказати, що до певної міри кожна їхня рука має власний мозок, який може приймати певні рішення. І як при цьому взаємодіють центральні та периферійні нейрони – цікаве питання. Відповідно, відрізнятися повинен і інтелект. Учені отримують все більше інформації, наскільки та як саме насправді розумними є восьминоги.

Дослідники вчили восьминогів діставати їжу у спеціально розробленому Y-подібному лабіринті. В ньому тварина мала просунути у “головну” трубку одну з рук, а надалі обрати праву чи ліву трубку, в яких могли бути доступними смаколики. У першому експерименті їх вчили обирати правий чи лівий відсік. Виконання цього завдання вимагало використання пропріоцептивної інформації – тобто знання, де та в якій позиції знаходиться рука, якою вони зараз працюють. Далі завдання ускладнювали. Одна з частин установки мала гладеньку поверхню, інша ж – шорстку. Восьминоги повинні були навчитися обирати напрямок за типом поверхні, а не за правилом правий-лівий. П’ять з шести тварин успішно із цим впоралися.

Таким чином, незважаючи на потенційну автономність рук восьминогів, периферійна інформація від них прямує до центрального мозку та використовується для навчання та формування адаптивної поведінки.

Джерело: Gutnick T, Zullo L, Hochner B, Kuba MJ. Use of Peripheral Sensory Information for Central Nervous Control of Arm Movement by Octopus vulgaris. Curr Biol. 2020 Nov 2;30(21):4322-4327.e3. doi: 10.1016/j.cub.2020.08.037

Одна відповідь до “Восьминожині ноги”

  1. […] є одними з найрозумніших безхребетних. Вони мають великий мозок, що забезпечує здатність до […]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *