Гриби долають біль

Австралія відома як місце, де живуть кенгуру, коали та вомбати. Але не лише цими розкрученими видами обмежується унікальність флори та фауни цього матеріка. Тривала географічна ізоляція обумовила найбільшу відміну австралійських мешканців від решти світу. Це обумовлює не лише важливість збереження цієї унікальності, а й чималі перспективи щодо виявлення нових корисних біологічних сполук.

Один з наукових проектів має на меті вивчення традиційної медицини австралійських аборигенів. Визначивши, в яких випадках чим лікували їхні предки, учені розраховують отримати перспективних кандидатів на виділення корисних сполук. Проблема у тому, що носіїв “древнього” знання стає менше (адже нормальна медицина все більше доступна). Інша у тому, що ідентифікація медичних станів за розповідями істотно відрізняється від того, що можна знайти в міжнародному класифікаторі хвороб, і встановити відповідність буває важко.

Група дослідників виявила перспективні молекули у австралійському ізоляті Penicillium sp. – “звичайного” цвілевого гриба. (Ні, лікування пліснявою, певно, не є частиною тубільної медицини, два проекти, про які ми розповідаємо, незалежні). Ці сполуки здатні зв’язуватися із мю-опіоїдними рецепторами, що обумовлює їхній протибольовий ефект. Зазвичай сильні знеболювальні мають ряд побічних ефектів, з яких найбільш серйозними є гальмування дихального центру, що має наслідком смерть при передозуванні. Виявлені молекули мають істотно меншу здатність активувати непотрібні метаболічні шляхи. Можливо, вони стануть основою наступного покоління знеболювальних препаратів.

Загалом, пошук потенційних ліків серед метаболітів екзотичних організмів завдання цікаве, але складне. І воно може призводити до успіху – як у історії із винайденням рапаміцину.

Джерело: Dekan Z, Sianati S, Yousuf A, Sutcliffe KJ, Gillis A, Mallet C, Singh P, Jin AH, Wang AM, Mohammadi SA, Stewart M, Ratnayake R, Fontaine F, Lacey E, Piggott AM, Du YP, Canals M, Sessions RB, Kelly E, Capon RJ, Alewood PF, Christie MJ. A tetrapeptide class of biased analgesics from an Australian fungus targets the µ-opioid receptor. Proc Natl Acad Sci U S A. 2019 Oct 29;116(44):22353-22358. doi: 10.1073/pnas.1908662116

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *