Ультразвукова левітація

У фантастичних творах досить часто використовуються різноманітні силові поля або сфокусовані тяглові промені для захоплення та переміщення об’єктів. Правда ж, було б чудово, якби ми мали такі технології у реальному житті?

В 2018 році було присуджено Нобелівську премію з фізики за розробку і застосування у біології лазерних щипців — інструменту, який дозволяє вивчати окремі клітини та навіть поодиноки макромолекули. Але було б добре маніпулювати і макрооб’єктами.

Дослідниками запропоновано технологію формування ультразвукових променів, які здатні утримувати певні предмети (у експерименті це скляні сфери діаметром 3 мм). Цей підхід можна буде застосовувати, приміром, для керування мініатюрними камерами всередині організму або ж для видалення каменів у нирках. Учені маніпулювали об’єктами як у тестових ванночках, так і у сечовому міхурі живих свиней. Відхилення від запрограмованої траєкторії становило близько 10%. Що важливо – не було виявлено жодних пошкоджень стінок міхура ібо інших тканин.

Джерело: Ghanem MA, Maxwell AD, Wang YN, Cunitz BW, Khokhlova VA, Sapozhnikov OA, Bailey MR. Noninvasive acoustic manipulation of objects in a living body. Proc Natl Acad Sci U S A. 2020 Jul 21;117(29):16848-16855. doi: 10.1073/pnas.2001779117

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *