Панди та хижаки

Велика панда є одним з найбільш відомих символів охорони природи, її зображення є логотипом Всесвітнього фонду дикої природи. Вважається, що у дикій природі зараз мешкає до 2000 панд. Через популярність, охороні даного виду приділяється чимало уваги. І це робить панду ще й “видом-парасолькою”, адже її ареал співпадає чи істотно перекривається із ареалами інших видів, що знаходяться під загрозою виникнення. Проте, “парасолькова” роль працює не для всіх.

Дослідники оцінили динаміку чисельності крупних хижаків на охоронних через панду територіях з 60-х років ХХ ст. Виявилося, що їх істотно поменшало: леопардів на 81%, снігового барса – 38%, вовків – 77%, червоний вовк (Cuon alpinus) – 95%. Найбільші темпи падіня чисельності спостерігалися у 1990-х. Тож, очевидно, що заходи збереження панд не дають переваг для хижаків. Навіть навпаки.

Хижаки вищих рівнів є важливим компонентом екосистем та необхідні для підтримання розгалужених трофічних ланцюгів. Учені зазначають, що відновлення популяцій перелічених видів має бути метою природоохоронної діяльності, але цей процес, очевидно, може тривати кілька десятиліть. Тим не менш, оптимізація структури екосистем призведе до зростання їхньої стійкості, а це матиме позитивні наслідки не лише для панд та хижаків, а й інших диких видів.

Джерело: Li S, McShea WJ, Wang D, Gu X, Zhang X, Zhang L, Shen X. Retreat of large carnivores across the giant panda distribution range. Nat Ecol Evol. 2020 Oct;4(10):1327-1331. doi: 10.1038/s41559-020-1260-0

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *