Від дитини до дорослого

Люди мають різні характери, і ця різниця проявляється ще змалку. Цікавим питанням є, наскільки дитячі риси поведінки зберігаються до дорослого віку.

Дослідники вивчили динаміку такої чіткої характеристики як поведінкове гальмування (behavioral inhibition). Воно характеризується надмірною обережністю, боязливістю та реакціями уникнення при контакті із незнайомими людьми, предметами або ситуаціями, порівняно з “незагальмованими” немовлятами. Учені проаналізували цю особливість у 165 малюків 14-місячного віку. Далі у цих людей моніторили персональні психологічні характеристики та особливості мозкового реагування на певні стимули у підлітковому (15 років) та дорослому (26 років) віці. Через 25 років вдалося зібрати дані більше сотні з вихідної вибірки.

Виявилося, що малюки з більшим рівнем поведінкового гальмування (ПГ) виростали у інтровертів із нижчим рівнем соціальної взаємодії як в родині, так і з друзями. Також, збільшений рівень ПГ виявився фактором ризику щодо розвитку тривожно-депресивних станів.

Отримані результати прямо пов’язують дитячий темперамент та розвиток особистості дорослого. Це найбільш ранній доказ того, що стійке гарне самопочуття ґрунтується на індивідуальних відмінностях поведінки ще у в грудному віці.

Джерело: Tang A, Crawford H, Morales S, Degnan KA, Pine DS, Fox NA. Infant behavioral inhibition predicts personality and social outcomes three decades later. Proc Natl Acad Sci U S A. 2020 May 5;117(18):9800-9807. doi: 10.1073/pnas.1917376117

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *