Охолодити жука

Температура – один з визначальних чинників, що впливає на життя. Подекуди температури є високими, і виникає проблема від цього захищатися. Задля цього людство винайшло кондиціонери, холодильники та інші пристрої. Проте, їхнім недоліком є необхідність споживання чималої кількості енергії. А хочеться ж, щоб охолодження працювало безкоштовно, пасивно. І на допомогу приходить природа.

Багато комах мають яскраве забарвлення. У нього може бути чимало функцій, але фізично візуальна яскравість пов’язана із високою здатністю відбивати світло. Тобто, не поглинати його, а з ним і його енергію, тобто, запобігати нагріванню. Учені дослідили структуру покривів одного з жуків вусачів – Neocerambyx gigas. На основі цього розробили ефективну тепловідбивальну плівку. Надкрила цих жуків вкриті мікроволосками, що мають трикутну форму перерізу. Така структура дозволяє одночасно ефективно вирішувати дві функції – відбивати зовнішнє світло та випромінювати внутрішню теплову енергію. Іншими словами, вони як запобігають нагріванню, так і пасивно охолоджують тіло тварини.

Створена стрічка утворена мікропірамідками з полімерного матеріалу із випадковим чином вставленими керамічними елементами. Вона відбиває близько 95% сонячного світла, а також випромінює у інфрачервоному діапазоні. Це призводить до зниження при прямому сонячному освітленні температури на 5 °C. На додачу, новітній матеріал є вологонепроникним, дуже гнучким та механічно міцним. Певно, скоро ми побачимо багато комерційних рішень на його основі.

Джерело: Zhang H, Ly KCS, Liu X, Chen Z, Yan M, Wu Z, Wang X, Zheng Y, Zhou H, Fan T. Biologically inspired flexible photonic films for efficient passive radiative cooling. Proc Natl Acad Sci U S A. 2020 Jun 30;117(26):14657-14666. doi: 10.1073/pnas.2001802117

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *