Лазерні кібер очі

Айтрекінг (eye tracking) – система стеження за рухами очей, що зараз активно використовується у різноманітних дослідженнях, від психофізіології до маркетингу. Зазвичай це поєднання камери, яка стежить за рухами очей підослідних, та камери, що реєструє навколишню візуальну сцену (ну або ж монітор, на який демонструються потрібні зображення). Далі комп’ютерні алгоритми розпізнають положення очей та вираховують точку фіксації погляду.

Дослідники розробили прототип, що може істотно підвищити точність стеження за рухами очей. Ключовим їх компонентом є розумні лінзи, що здатні випромінювати лазерні промені. В такий спосіб головна оптична вісь ока фактично фізично візуалізується. Ці промені далі реєструються вбудованими у окуляри детекторами. Джерелом енергії для випромінювання світла є індукція від зовнішньої антени. Прилад має діаметр 16.5 мм, а його максимальна товщина менше 1 мм, при цьому він містить чимало необхідної електроніки.

Прототип поки протестований на працездатність, але не запущений у виробництво. Є ряд проблем, які потрібно вирішити, серед яких розсіювання теплоти та реагування приладу на зовнішні електричні поля, щоб не вийшло випадкового підсмажування ока. Наразі пройшли попередні тести на класичному офтальмологічному об’єкті – кролику. Результати обнадійливі.

Прилад отримав назву “лінза циклопа” за ім’ям одного з супергероїв коміксів X-Men.

Джерело: Khaldi A, Daniel E, Massin L, Kärnfelt C, Ferranti F, Lahuec C, Seguin F, Nourrit V, de Bougrenet de la Tocnaye JL. A laser emitting contact lens for eye tracking. Sci Rep. 2020 Sep 9;10(1):14804. doi: 10.1038/s41598-020-71233-1

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *