Надрукувати тіло

Технології змінюють наше життя. 3D-друк дозволяє швидко та недорого робити унікальні речі. Подібна технологія використовується навіть із живими об’єктами, зокрема, клітинами. Деякі обіцяють, в майбутньому м’ясо буде виготовлятися саме в такий спосіб, і не буде потреби вбивати задля їжі тварин.

Іншою популярною методикою є вирощування органоїдів – штучних структур, що містять головні типи клітин, притаманних певному органу, просторова організація яких повторює розміщення клітин всередині організму. Такі структури є більш складними за традиційні клітинні культури, проте є кращими моделями складників організму. Наразі існують органоїди сітківки ока, нирок, кишечнику, головного мозку, печінки, легень тощо. Та все ж органоїди мають простішу будову за природні органи – це стосується різноманітності клітин різних типів, їхньої впорядкованості та зв’язків.

Дослідники спробували поєднати ці техніки. На 3D-принтері вони “надрукували” за допомогою стовбурових клітин заготовки органоїдів кишки. Використання техніки друкування дозволило точно контролювати геометрію та клітинну щільність. По мірі росту та розвитку такі заготовки сформували важливі характеристики, притаманні природним структурам: зокрема, складки та ворсинки, структуру кровопостачання та ін. Утворені структури мали сантиметрові розміри, на відміну від типово міліметрових органоїдів.

Автори зазначають, що цей новітній підхід можна використовувати при розробці та тестуванні лікарських засобів, а у перспективі – і в регенеративній медицині. Можливо, час, коли на принтері можна буде надрукувати орган для трансплантації, не за горами 🙂

Джерело: Brassard JA, Nikolaev M, Hübscher T, Hofer M, Lutolf MP. Recapitulating macro-scale tissue self-organization through organoid bioprinting. Nat Mater. 2021 Jan;20(1):22-29. doi: 10.1038/s41563-020-00803-5

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *