Як коти керують людьми

Коти живуть з людиною досить давно, і в процесі такого співіснування навчилися ефективно з нами комунікувати. Відомо, що їхнє нявкання адресоване саме людині, адже між собою вони використовують геть інший набір сигналів. Іншою типовою поведінкою є повільне примружування очей та спостереження за людиною крізь майже прикриті очі. Деякі кажуть, що послідовність відкривання та закривання очей – це код, за допомогою якого коти керують людьми. Звісно, гіпотеза не надто наукова, але учені вирішили перевірити значення такої реакції.

У першому експерименті досліджували 21 кота 14 різних хазяїв. Їхня поведінка детально фільмувалася у домашніх умовах, а хазяї були проінструктовані не звертати уваги або ж сидіти на відстані 1 м перед твариною та повільно кліпати очима. Міміка котів оцінювалася за шкалою CatFACS, розробленою на основі анатомії черепа та відповідних м’язів. У другому експерименті було обстежено додатково 24 кота, а взаємодія із хазяїном була трохи складнішою.

Виявилося, що в обох експериментах коти істотно частіше примружували очі або робили напівкліпання у відповідь на зоровий контакт із хазяїном. При цьому, в разі повільного кліпання вони демонстрували більш дружелюбну поведінку. Також, коти відповідали повільним кліпанням і незнайомим людям, хоч і менше.

Поки незрозуміло, чи така поведінка є набутою у процесі еволюції, чи виникає в результаті індивідуального навчання із хазяями. В будь-якому разі, дослідження точно показує, що така динаміка кліпання є проявом котячих позитивних емоцій.

Джерело: Humphrey T, Proops L, Forman J, Spooner R, McComb K. The role of cat eye narrowing movements in cat-human communication. Sci Rep. 2020 Oct 5;10(1):16503. doi: 10.1038/s41598-020-73426-0

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *