Keep talking

“Протягом мільйонів років людство існувало у тваринному стані. Потім трапилося щось, що вивільнило силу нашої уяви. Ми навчилися говорити, і ми навчилися слухати. Мова уможливила обмін ідеями, дозволила людям працювати сумісно, втілюючи неможливе. Найбільші успіхи людства стали можливими завдяки спілкуванню, а найбільші невдачі відбулися через його відсутність. Такого не повинно бути. Наші найбільші сподівання цілковито можуть у майбутньому стати реальністю. Завдячуючи технологіям, що ми маємо, наші можливості є необмеженими. Усе, що нам потрібно робити, – це упевнитися, що ми продовжуємо розмовляти.”

Цитоване висловлювання Стівена Хокінга повною мірою виражає важливість спілкування за допомогою мови. У світі відомо більше 6000 природних мов. І наука поки не має повної відповіді, як же вони виникли. Нажаль, голосове спілкування доступне не усім людям. Думаємо, історія самого Хокінга та його приладу для мовлення відома усім. Порівняно нещодавно були розроблені жестові мови, що дозволили глухим людям більш повноцінно брати участь у соціальному житті. Є більше 100 різновидів таких мов, якими користуються кілька мільйонів людей. Українська жестова мова належить до родини французьких жестових мов, її виникнення датують 1805 роком, а носіями є щонайменше 50 тис. людей (із російським варіантом, певно, за 200 тис). Процес формування жестових мов, незважаючи на менший вік їх виникнення, також не задокументований.

Учені з Інституту Еволюційної Антропології Макса Планка провели дослідження встановлення спонтанної комунікації між дітьми 6-8 років. Їх було розділено на пари. Кожен з неї знаходився у окремій кімнаті, між якими був встановлений швидкий та комфортний відеозв’язок. На початку їм давали можливість повноцінно спілкуватися та бавитися у певну гру. Надалі звуковий канал відключався, а учасники могли продовжити гру. Виявилося, що за півгодини діти спонтанно встановлювали спільну систему жестів, причому вона мала ключові особливості, притаманні природним мовам: особливі сигнали для певних об’єктів, дій чи абстрактних концепцій та граматичні відносини між ними.

Таким чином, мозок дитини має вроджену здатність не лише до опанування мови через сприйняття оточення, а й до вироблення власної у процесі соціальної комунікації.

Джерело: Bohn M, Kachel G, Tomasello M. Young children spontaneously recreate core properties of language in a new modality. Proc Natl Acad Sci U S A. 2019 Dec 17;116(51):26072-26077. doi: 10.1073/pnas.1904871116

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *