Алкоголь, гени, с̶е̶к̶с̶ шлюб

Багато людей створюють пари. Деякі на все життя, деякі досить швидко розлучаються. Чому ми обираємо одних партнерів, а не інших, – питання складне. Вочевидь, що на такий вибір впливає багато чинників, оскільки як правило люди в парі мають багато фенотипових подібностей, ніж це було б за умови випадкового вибору.

Дослідники проаналізували дані 47549 гетеросексуальних пар, а також 337114 людей, що не мали жодних стосунків одне з одним (європейці, переважно британці). Такими даними були: місце народження, самозвіт про рівень споживання алкоголю, зріст та генетична інформація про структуру гену ADH1B. ADH1B кодує фермент алкогольдегідрогеназу, що є першою ланкою перетворення етилового спирту у печінці (конкретніше мова йшла про фенотип, його варіант (G;G) асоційований із стійким підвищенням рівня споживання алкоголю).

Виявили багато статистично значуших асоціацій. Так, чим більшим є зріст одного з пари, тим вищим є зріст іншого. Те саме стосується споживання алкоголю та наявності в ДНК rs1229984. Цікаво, що rs1229984 був пов’язаним і з місцем народження – його носії частіше походили з більш північних та західних місцевостей. У інших дослідженнях показано, що “неалкогольна версія” rs1229984 позитивно асоційована із роками навчання, інтелектом та соціо-економічним успіхом.

Споживання алкоголю в чималому ступені має генетичне підґрунтя. Дослідники оцінюють ступінь успадковуваності алкоголь-пов’язаних розладів від 30 до 50%, а всього спектру можливих варіантів поведінки – на рівні 13%. Наразі відомі 15 ділянок ДНК, структура яких пов’язана із рівнем споживання алкоголю або ж схильністю до залежності.

Тож, отримані результати показують, що люди із “алкогольною” версією алкогольдегідрогенази шукають (та знаходять!) таких же 🙂

Джерело: Howe LJ, Lawson DJ, Davies NM, St Pourcain B, Lewis SJ, Davey Smith G, Hemani G. Genetic evidence for assortative mating on alcohol consumption in the UK Biobank. Nat Commun. 2019 Nov 19;10(1):5039. doi: 10.1038/s41467-019-12424-x

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *