Про користь сексу

Здатність до репродукції є однією з визначальних рис живого. Діти – це квіти життя, каже популярний вислів. Але зробити їх інколи буває важко. Однією із важливих причин цього є надмірна імунна реакція організму жінки на сперматозоїди або клітини ембріону.

Серед тих, хто бореться (і успішно) із причинами безплідності, є і українські учені. А ще, якщо хочете читати, як професіонали роблять дітей, радимо сторінку Olga Maliuta та її книгу “Плідна праця”.

Одним із головних компонентів нашої імунної системи є набутий імунітет. Він формується тоді, коли організм стикається із новим антигеном, розпізнає його та починає боротися доступними шляхами. Наприклад, виробляючи антитіла. Після того, як ми долаємо хворобу, у крові лишаються клітини імунної пам’яті – при наступному контакті із цим збудником реакція розвиватиметься швидше, відтак ми можемо не захворіти зовсім або ж хворіти легше. Тренуючи в такий спосіб імунітет, ми стаємо стійкішими до хвороб. Тому, зокрема, дорослі менше хворіють, ніж діти, чия імунна система ще не має достатнього “досвіду”. Допомогти їй можна вакцинацією, але ми поки не про неї.

З описаного зрозуміло, що для успішного “тренування” імунітету потрібен контакт із антигенами, а життя у абсолютно стерильному середовищі призведе до “поганого імунітету”. Жителі сіл або ж люди, що регулярно проводять час за містом, “на природі”, мають менше алергій, тобто надлишкових спрацьовувань імунної системи на нешкідливі антигени.

Виходячи із цих міркувань, дослідники припустили, що попередній контакт із речовинами, які міcтяться у спермі, повинен зменшувати ймовірність імунно обумовлених невдач завагітніти. Вони опитали понад 200 жінок, що мали успішні та неуспішні вагітності. Виявилося, що досвід орального сексу був статистично асоційований із більшою ймовірністю успішного перетікання вагітності. Це лише попередні дані, які не виявляють причинного зв’язку, але питання потребує подальшого вивчення.

Джерело: Meuleman T, Baden N, Haasnoot GW, Wagner MM, Dekkers OM, le Cessie S, Picavet C, van Lith JMM, Claas FHJ, Bloemenkamp KWM. Oral sex is associated with reduced incidence of recurrent miscarriage. J Reprod Immunol. 2019 Jun;133:1-6. doi: 10.1016/j.jri.2019.03.005

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *