Альтруїзм зменшує біль

Альтруїстична поведінка, коли одна особина допомагає іншим, не маючи для себе прямої вигоди, трапляється у людей та інших тварин. Існують еволюційні пояснення, чому така форма взаємодії є вигідною на популяційному рівні. Проте, не дуже зрозуміло, які процеси відбуваються в організмі альтруїста.

Китайські учені дослідили особливості реакцій на больову стимуляцію в людей-альтруїстів. Для цього вони провели кілька цікавих експериментів. Приміром, в одному з них частині обстежуваних говорили, що частина “зароблених” ними за участь в експерименті грошей піде на допомогу постраждалим від нещодавнього землетрусу; контрольній групі повідомлялося, що експериментатори отримали додаткове фінансування на проект, а тому винагорода буде збільшена. Больові відчуття в різних частинах експерименту викликалися тривалою роботою з ручним експандером, зануренням долонь в холодну воду або ж електричним шоком. У частини піддослідних реєстрували активність мозку за допомогою томографу.

Виявилося, що альтруїстична поведінка в експерименті супроводжувалася зменшенням суб’єктивного відчуття болю. В мозку людей альтруїстичної групи спостерігалася зменшена активація правої острівкової кори (insula). Саме ця ділянка пов’язана із формуванням рівня больового відчуття. Цей ефект був опосередкований збільшеною активацією вентромедіальної префронтальної кори саме на етапі здійснення альтруїстичного акту.

Результати розширюють наше розуміння мозкових механізмів просоціальної поведінки людини, а, можливо, дадуть і практичний вихід щодо лікування больових синдромів.

Джерело: Wang Y, Ge J, Zhang H, Wang H, Xie X. Altruistic behaviors relieve physical pain. Proc Natl Acad Sci U S A. 2020 Jan 14;117(2):950-958. doi: 10.1073/pnas.1911861117

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *