Розшифрувати мертву мову

Одним з підходів, використаних Кнорозовим, було застосування математичних алгоритмів. Але ж ми знаємо, що з 60-х років минулого століття системи аналізу даних та штучного інтелекту, м’яко кажучи, змінилися.

Учені Масачусетського технологічного інституту розробили алгоритм, який дозволяє розшифровувати мову, навіть якщо ми не знаємо її зв’язків із іншими наявними. Вони використали загальні відомі лінгвістичні правила та відомості про еволюцію мов. Метод навіть дозволяє встановити, до якої родини належить невідома мова. Його застосували до іберської мови, яка зникла у 1-2 столітті н.е. Раніше вважалося, що вона пов’язана із баскською, проте за сучасними уявленнями це не так. Що і підтвердив алгоритм.

Розробкою алгоритму керувала професорка МІТ Регіна Барзілай.

До цього вона отримала приз в 1 млн доларів за піонерські роботи в галузі розробки ліків та діагностики раку за допомогою машинного навчання та штучного інтелекту. Далі її група хоче зосередитися на автоматичному встановленні значення слів мертвих мов, навіть якщо ми і не знаємо, як їх читати.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *