Синапси в 3D

Певно, читачі нашої сторінки добре знають, що таке синапс, та уявляють його будову. Проте, для точного розуміння, як працюють ці структури, потрібні методи із більшою роздільною здатністю. Дослідники застосували кріоелектронну мікроскопію. Для цього нейрони вирощуються в культурі на спеціальній основі. Після цього їх дуже швидко заморожують, що дозволяє зберегти структури клітин у стані, максимально подібному до фізіологічного. Надалі зразки сканують, отримуючи серію пошарових зображень. Їх обробляють спеціалізованим алгоритмом, що дозволяє дуже точно ідентифікувати різні внутрішньоклітинні компоненти із роздільною здатністю 0.435 нм. Це дуже мало 🙂 Такий метод дає змогу ідентифікувати окремі синаптичні везикули та мембранні рецептори, сортувати їх за розміром, рахувати кількість та аналізувати розташування у просторі та формування функціональних кластерів.

На рисунку можна бачити електронограму, а поруч 3D-реконструкцію збуджувального глуматергійного синапсу. Подальше покращення методики дозволить точніше проаналізувати структуру та локалізацію і інших синаптичних білків.

Джерело: Tao CL, Liu YT, Sun R, Zhang B, Qi L, Shivakoti S, Tian CL, Zhang P, Lau PM, Zhou ZH, Bi GQ. Differentiation and Characterization of Excitatory and Inhibitory Synapses by Cryo-electron Tomography and Correlative Microscopy. J Neurosci. 2018 Feb 7;38(6):1493-1510. doi: 10.1523/JNEUROSCI.1548-17.2017

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *