Здолати алергію на котів

Усі чули про алергію на котів чи собак. Типово це друга за поширеністю причина алергій, а гіперчутливість до домашніх улюбленців буває у 30% людей. Негативні симптоми можуть обмежуватися порівняно нешкідлими нежиттю чи чханням, але у більш серйозних випадках призводити до астматичних нападів.

Головним котячим алергеном є секретований білок Fel d 1. Він наявний у слині та секреті шкірних залоз. Його продукція є меншою у кошенят, порівняно із дорослими котами, а також в самиць порівняно із самцями. Але зменшеної кількості Fel d 1 в кішок все одно достатньо для алергії у чутливих людей. Функція цього білка в організмі котів достеменно не встановлена. Але, певно, це не людські алергії.

У процесі регулярного вилизування Fel d 1 поширюється по хутру, звідки потрапляє на підлогу, шкарпетки, одяг і т.і. Зрозуміло, що шляхом обмеження алергічних реакцій є або зниження кількості “поганого” білка, або ж зменшення реагування на нього. Регулярне прибирання та щоденне купання котів, звісно, може зменшити кількість алергену, але вимагає багато часу, навряд чи приносить тваринам щастя, та до того ж є малоефективним.

Організм алергіків відповідає на Fel d 1 виробленням антитіл – головним чином імуноглобулінів Е (IgE), котрі стимулюють виділення тучними клітинами гістаміну та інших сполук. Вони, своєю чергою, призводять до чхання, свербіння та набряків. Альтернативою є вироблення іншого класу антитіл – IgG, котрими зазвичай ми боремося із вірусами. Одним з напрямків лікування є примушення організму виробляти саме IgG. Для цього здійснюють типу імунізацію за допомогою ін’єкцій виділеного Fel d 1 – чистого або у “коктейлі” із іншими алергенами. Ефективність цього способу становить до 70%, при цьому, імунізуючі уколи треба робити регулярно – інколи щотижня. “Фішка” у тому, що IgG перехоплюють антиген до того, як до нього добереться IgМ та спричинить розвиток алергії.

Інший спосіб подолати алергію пов’язаний із безпосереднім введенням готових IgG. Для лікування використовують комбінацію з двох IgG, які блокують обидва кінця молекули алергену, не даючи доступ IgМ. Поки що такий підхід на стадії клінічних випробувань. Попередні результати кажуть про зменшення у 60% людей симптомів в середньому на 60%. Перевагою цього методу є більша швидкість ефекту – антитіла діють одразу після уколу, не треба чекати їх наработки імунною системою.

Іншою ідеєю є викликати імунну відповідь з боку організму кота. Імунна система буде блокувати власний Fel d 1, а відтак його буде менше виділятися у довкілля. Вакцина створена на основі рослинного вірусу, модифікованого Fel d 1 та ботулінового токсину. Поки дослідження на ранніх етапах. У ньому беруть участь 18 котів, в яких через півтора місяця після вакцинації спостерігається зниження Fel d 1 у два рази. У той же час, помітних проблем із здоров’ям процедура не створює. Результат протестований і на котячих власниках. 7 з 10 відмітили зменшення алергічних симптомів, а також змогли збільшити час спілкування із своїми улюбленцями.

Ефективність цієї вакцини поки досліджується, але вихід її на ринки вже під сумнівом. Адже, така маніпуляція не дає позитивних ефектів щодо здоров’я самої тварини. А це є законодавчою вимогою в країнах ЄС.

Ще одне рішення є у компанії Nestlé Purina. Вони розробили спеціалізований корм на основі яєць попередньо імунізованих проти Fel d 1 курей. Антитіла з їжею потрапляють в організм кішки та блокують антиген. За результатами тестів такий корм не має негативних наслідків на здоров’я, і при цьому виділення Fel d 1 знижується вдвічі.

Очевидним рішенням є зробити так, аби коти не виробляли Fel d 1. Ймовірно, цього можна було досягти, виключивши гени, потрібні для синтезу цього білка. Проте, учені поки не знають його нормальну функцію в котячому організмі, а відповідно – до чого призведе його зникнення. Fel d 1 є у кішок усіх порід, але у когось більше, у когось менше. У цьому напрямку працює компанія Indoor Biotechnologies. Основої їхніх розробок є нобеленосна техніка CRISPR. Якщо виведені у майбутньому ГМО коти не матимуть проблем із здоров’ям, вони будуть максимально гіпоалергенними.

Джерело: Dance A. The race to deliver the hypoallergenic cat. Nature. 2020 Dec;588(7836):S7-S9. doi: 10.1038/d41586-020-02779-3

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *