Коли мозку самотньо

Якщо ми тривалий час не маємо доступу до їжі, то стаємо голодними. Активізується гіпоталамічний центр голоду та пов’язані лімбічні структури, що супроводжується як формуванням відповідного суб’єктивного відчуття, так і зростанням мотивації пошуку їжі – цей процес непогано досліджений. Учені перевірили, а як на мозку позначається вимушена соціальна ізоляція.

Для цього групу з 40 добровольців тестували тричі. В один день їх позбавляли їжі, кави та ін. окрім води на 10 годин. У інший день вони протягом такого ж часу знаходилися наодинці у окремій кімнаті, із снеками та напоями, і що найстрашніше – відбирали смартфони та планшети, натомість для розваг були пазли, судоку, тетрис та приладдя для малювання/писання. Врешті, третя сесія була контрольною.

Виявилося, що подібно до голоду, соціальна ізоляція призводила до “соціального голоду”. По закінченні періодів позбавлення учені просканували відповіді мозку на пред’явлення зображень трьох типів – улюбленої їжі, улюбленої соціальної активності та контрольних фотографій красивих квітів.

Перегляд зображень бажаних об’єктів збільшував активність дофамінергійних нейронів чорної речовини середнього мозку, вони надсилають свої проекції до базальних гангліїв, і це є частиною системи винагороди. Такий ефект був подібним як у випадку харчового, так і соціального голоду. А от активація кортикальних структур та базальних гангліїв була дещо відмінною.

Автори зазначають, що особливо зараз, коли мільйони людей зіткнулися із ситуацією вимушеної ізоляції, важливо вивчати нейрональні механізми формування соціальних мотивацій.

Джерело: Tomova L, Wang KL, Thompson T, Matthews GA, Takahashi A, Tye KM, Saxe R. Acute social isolation evokes midbrain craving responses similar to hunger. Nat Neurosci. 2020 Dec;23(12):1597-1605. doi: 10.1038/s41593-020-00742-z

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *