Новий больовий орган

Ми знаємо, що наше тіло складається з різних органів – серце, шлунок, печінка та інші. Нечасто називають органом шкіру – те, що забезпечує контакт організму із зовнішнім середовищем та захист від негативних його впливів. Шкіра виконує ряд важливих функцій, з яких однією є чутливість – сприйняття різноманітних подразників.Задля цього у шкірі існують рецептори – спеціалізовані нервові закінчення, які реагують на температуру, диск, дотик, вібрації та деякі больові стимули.

Біль (майже) нікому не подобається. Тим не менш, він є вкрай важливим – адже це відчуття повідомляє нас про те, що із організмом або якоюсь його частиною не все гаразд, і з цим потрібно щось робити. Відомі люди, в яких больова чутливість відсутня, і через це вони мають численні проблеми, оскільки нездатні вчасно відреагувати на негативні стимули.

Відповідно до сучасних уявлень, в шкірі за відчуття болю відповідають “голі” нервові закінчення (тобто, які не мають якихось спеціалізованих оболонок). У свіжій статті колективу авторів з Каролінського Інституту (Стокгольм, Швеція), опублікованій в Science, говориться про відкриття нового способу відчувати біль. Автори винайшли, що до цього процесу залучені Шваннівські клітини. Це різновид глії – допоміжних клітин нервової тканини. Найбільш відомою їх функцією є створення мієлінової оболонки у периферійних нервових волокнах, вона робить проведення нервових імпульсів швидшим.

Відкриті ж нові спеціалізовані шкірні Шваннівські клітини мають додаткові відростки, за допомогою яких формують сітчасті структури. Вони реагують на надмірні теплові та головним чином механічні впливи. На відміну від типових гліальних клітин, між цими та закінченнями чутливих нейронів існують збудливі синапси.

Вивчення відкритого нового чутливого органу може дати дослідникам ключі до боротьби із небажаним болем.

Джерело: Abdo H, Calvo-Enrique L, Lopez JM, Song J, Zhang MD, Usoskin D, El Manira A, Adameyko I, Hjerling-Leffler J, Ernfors P. Specialized cutaneous Schwann cells initiate pain sensation. Science. 2019 Aug 16;365(6454):695-699. doi: 10.1126/science.aax6452

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *