Як гризуться клітини

Зі шкільного курсу усі пам’ятають про фагоцитоз – те, як живляться всілякі амеби та як імунні клітини знищують шкідливі бактерії. Є ще кілька інших -цитозів, серед яких один відкритий порівняно недоавно. Це трогоцитоз (грецьке трого – гризти, ми не знайшли це слово в україномовних джерелах, просто транслітерували англійське).

Найбільш відомий приклад трогоцитозу – це процес презентації антигену. Спеціальні антигенпрезентувальні клітини вбудовують виявлені чужорідні антигени (разом із імунними білками головного комплексу гістосумісності) у свою плазматичну мембрану, після чого передають їх іншим клітинам (B та Т лімфоцитам, NK клітинам тощо). Останні, на основі отриманої інформації, знищують клітини, які є носіями антигенів. Для процесу обміну фрагментами мембран формується спеціалізована структура, що називається імунний синапс. Механізм трогоцитозу є складним, але відомо, що він відрізняється від пригаданих раніше -цитозів. Головним чином тому, що при цьому не відбувається формування та обміну мембранними пухирцями. Натомість, мембрани формують структури, подібні до нанотрубочок.

Виявилося, що окрім імунітету, трогоцитоз відбувається і в інших важливих процесах. Одним із них є реорганізація міжнейронних зв’язків у нервовій системі. Одразу після народження людини (та інших ссавців) відбувається істотне скорочення числа непотрібних синапсів, що є важливою адаптацією до кардинальних змін умов існування. У цьому процесі залучені клітини мікроглії, тривалий час вважалося, що головним механізмом є фагоцитоз. Проте, нещодавно виявилося, що головним механізмом є саме трогоцитоз.

У імунній системі трогоцитоз залучений не лише до процесів обміну інформацією між клітинами різних її ланок. Нейтрофіли – один з типів лімфоцитів – за його допомогою можуть знищувати ракові клітини. Вони завеликі для фагоцитування, але нейтрофіли буквально загризають їх до смерті, подібно до піраній, що атакують свою жертву.

Трогоцитоз не лише корисний процес. Дизентерійні амеби в такий спосіб відкушують фрагменти імунних клітин для того, щоб презентувати на власній поверхні їхні білки та в такий спосіб замаскуватися від знищення. На фото зі статті зеленим кольором позначено амеби, а фіолетовим Т-лімфоцити. Добре видно, як амеби поглинають та використовують їхні фрагменти.

Трогоцитоз використовують і бактерії. Наприклад, Francisella tularensis, що є збудником туляремії, в такий спосіб переміщується між імунними клітинами, всередині яких вони захищені від атак.

Наразі детально невідомо, які саме гени потрібні для роботи механізму трогоцитозу, що відрізняє його від звичних форм ендоцитозу. Кількість виявлених місць дії трогоцитозу та їхня різноманітність вказує, що це явище може бути істотно недооціненим та зустрічатися практично всюди. Механізми везикулярного транспорту були оцінені Нобелівською премією 2013 року. Можливо, трогоцитоз буде темою однієї з майбутніх премій 🙂

Джерело: Dance A. Core Concept: Cells nibble one another via the under-appreciated process of trogocytosis. Proc Natl Acad Sci U S A. 2019 Sep 3;116(36):17608-17610. doi: 10.1073/pnas.1912252116

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *