Як мозок вчиться читати

Здатність до мовлення тривалий час вважалася ексклюзивною рисою людини. Проте, зараз ми знаємо, що інші тварини використовують системи “знаків знаків” та абстрактні поняття, хоч і істотно простіші, ніж людські мови. Здатність опанувати мову є вродженою, але вимагає навчання. При цьому, вивчення першої, батьківської мови залучає інші ділянки кори великих півкуль, ніж опанування інших мов в дорослому віці.

Спочатку ми опановуємо усну мову, а потім навчаємося письменності. Зрозуміло, що до процесу розпізнавання написаних слів залучені ділянки зорової кори. Дослідники задалися метою визначити, як саме формується уміння читати. Для цього вони провели повторне сканування активності головного мозку 10 дітей до, під час та після завершення першого року навчання у школі. Під час сканування їм в якості стимулів пропонувалися зображення облич, тіл людей, інструментів, будинків, а також цифри та літери. Після початку навчання певна ділянка зорової кори лівої півкулі починала вибірково та специфічно відповідати активацією на пред’явлення слів. Дослідники називають її зоровою слово-специфічною зоною (visual word form area, VWFA).

Цікаво, чим же займалися нейрони зазначеної ділянки до початку навчання читанню? Відповідь на це питання можна було дати завдяки початковому скануванню, зробленому до школи. Виявилося, що майбутня VWFA була слабко спеціалізованою, вона помірно активувалася при пред’явленні зображень інструментів та була розташованою поруч із чутливою до облич ділянкою. Опанування читання зробило ці нейрони чутливими до зображень літер. А у правій півкулі, не залученій до аналізу мови, симетрична ділянка стала чутливою до облич.

Таким чином, зорова система, яка налаштована на розпізнавання різних об’єктів, має спеціалізовані до певних категорій субділянки. Однією з таких є зона, що розпізнає абстрактні символи. Цікаво, що розвиток письменності в багатьох культурах супроводжувався переходом від стилізованих зображень тварин, рослин чи інших об’єктів до спрощених та абстрактних символів. Також автори зазначають, що функціональна спеціалізація є можливою завдяки пластичності. І вона ж обмежує ефективність цього процесу – якщо вчасно не “переключити” нейрони на розпізнавання літер, вони будуть залучені до аналізу облич чи інструментів. Тому важливо вчитися читанню вчасно (до 7 років).

Джерело: Dehaene-Lambertz G, Monzalvo K, Dehaene S. The emergence of the visual word form: Longitudinal evolution of category-specific ventral visual areas during reading acquisition. PLoS Biol. 2018 Mar 6;16(3):e2004103. doi: 10.1371/journal.pbio.2004103

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *