Мозок пише

Раніше ми писали про існування у людини словоспецифічної області (visual word form area). Саме за її допомогою наш мозок виокремлює написані літери, складає з них слоги та слова. Різні культури мають різні системи письма. В деяких мовах пишуться лише приголосні; в інших переважно приголосні, а голосні позначаються дíâкрèтũчнůмű знаками; наша письмова мова має і голосні, і приголосні; геть іншими є “морфоскладові” (morphosyllabic) японська та китайська мови.

VWFA нейрони відповідають збудженням при пред’явленні слів, написаних у різних системах – європейських мовах, івриті (зліва направо) або ж ієрогліфічних. Тим не менш, певна різниця існує. Прості літери (наприклад, латиниця) розпізнаються на рівні первинної та вторинної зорових ділянок (V1, V2), натомість, більш складні ієрогліфи вимагають роботи наступних зон – V3, V4. Сприйняття ієрогліфів, що “кодують” ціле слово, супроводжується більшим залученням правої півкулі. Вивчення алфавіту латиниці супроводжується залученням лівої верхньої скроневої звивини, а також лівих нижньої лобової та нижньої тім’яної звивин у відповідь на вимовлені слова. Такий ефект відсутній у читачів китайської. Натомість, у них спостерігається більша активація префронтальних ділянок (зона Бродмана 9). Цікаво, що сприйняття рукописного тексту (на відміну від друкованого) вже не супроводжувалося різницею в мозковій активації.

Поле 9 розташоване поруч із ділянкою, руйнування якої супроводжується порушенням читання та мовлення (розвитком аграфії або алексії). Дослідники припускають, що саме у ній закодовані моторні навички, необхідні для написання слів. Вона активується, коли ми навіть внутрішньо реконструюємо необхідні жести (ніби пишемо подумки). В багатьох культурах навчання читанню супроводжується навчанням письму; і схоже, що одне полегшує інше. Цей ефект є сильнішим у тих, хто вивчає китайську (у порівнянні із англійською).

Тож, коли вам будуть казати, що сучасним дітям не потрібно вчитися писати ручкою, адже усі друкують за допомогою гаджетів та комп’ютерів, ви знаєте, чому це неправда 🙂

Джерело: Dehaene S, Cohen L, Morais J, Kolinsky R. Illiterate to literate: behavioural and cerebral changes induced by reading acquisition. Nat Rev Neurosci. 2015 Apr;16(4):234-44. doi: 10.1038/nrn3924

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *