Мозок в космосі

Раніше ми розповідали, як невагомість впливає на процес сну у людини. Але це не єдине нейробіологічне дослідження, що можна провести на Міжнародній космічній станції. Наразі проводиться експеримент із вивчення особливостей розвитку нервових клітин в умовах невагомості.

Задля цього був розроблений спеціальний пристрій CubeLab, який дозволяє автоматизовано культивувати нейрони та гліальні клітини. Вбудовані камери дозволяють слідкувати за процесом росту клітин та формування ними мозкових органоїдів – невеличких сфер, утворених впорядкованим розташуванням клітин. В експерименті досліджують клітини пацієнтів із хворобою Паркінсона та розсіяним склерозом, а також здорових людей відповідного віку. Зрозуміло, що виділити нервові клітини з мозку живої людини складно. Дослідники отримали їх, перепрограмувавши клітини шкіри.

Чому ж саме космос? Особливу цікавість дослідників викликає мікроглія – внутрішні імунні клітини нервової тканини. Їх важко вирощувати та вивчати в лабораторних умовах саме через особливості дії сили тяжіння, яка впливає на формування клітинних культур. Невагомість дає унікальну можливість позбавитися цього фактора. Крім того, отримані дані дадуть нові відомості стосовно функціонування імунної системи за умов перебування в космосі, що є важливим для планування майбутніх тривалих перельотів та життя на планетах із відмінною від земної гравітацією.

Через місяць CubeLab буде повернуто на Землю, а вирощені клітини будуть детально поаналізовані в лабораторіях.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *