Шкірний годинник

Фоторецептори – це білки, чутливі до світла. Вони належать до родини опсинів, серед яких виділяють родопсини (рецептори паличок) та фотопсини (колбочок), а також деякі інші. Головним чином вони працюють у нас в сітківці, забезпечуючи зір. Крім зорових, інформацію про рівень освітленості отримують деякі нервові структури, потрібні для формування циркадної (добової) ритміки, яка істотно змінює функціонування організму.

Нещодавно дослідники показали, що один з опсинів (neuropsin) виробляється у шкірі вушної раковини мишей. Звісно, він не обумовлює здатність тварин бачити вухами, але бере участь в формуванні циркадної ритміки клітин, запускаючи функціонування гену period та пов’язаних із ним інших. Це перша демонстрація подібного прямого впливу рівня освітленості на внутрішній годинник клітин ссавців.

Джерело: Buhr ED, Vemaraju S, Diaz N, Lang RA, Van Gelder RN. Neuropsin (OPN5) Mediates Local Light-Dependent Induction of Circadian Clock Genes and Circadian Photoentrainment in Exposed Murine Skin. Curr Biol. 2019 Oct 21;29(20):3478-3487.e4. doi: 10.1016/j.cub.2019.08.063

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *