Нейромережі розпізнають хворобу

Одним із важливих напрямків нейронаук є вивчення механізмів та пошук способів корекції нейродегенеративних хвороб, пов’язаних із віком. З них найбільш відомими є хвороби Альцгеймера та Паркінсона. Нейродегенеративний означає, що механізмом розвитку патології є загибель нервових клітин. У випадку хвороби Паркінсона це відбувається у чорній речовині – невеликій ділянці середнього мозку, яка критично важлива для нормальної організації рухової діяльності. При хворобі Альцгеймера це гіпокамп та кора великих півкуль, які відповідають за навчання та пам’ять, а тому одним із головних її симптомів є розвиток деменції або розумової слабкості.

Однією із проблем є виявлення початку розвитку хвороби, адже чим раніше почати лікування, тим повільніше патологія буде розвиватися, а людина проживе довше та краще (ми поки не в змозі вилікувати ці хвороби). Дослідники взяли результати сканування головного мозку 3688 людей різного віку та побудували на основі комп’ютерних нейромереж математичну модель зв’язку будови мозку та віку. Далі вони застосували розроблений алгоритм до сканів мозку людей із деменцією. Виявилося, що чим більшою була різниця між обчисленим та реальним віком, то більшою була ймовірність коректної діагностики деменції. Автори зазначають, що цей параметр може бути непоганим біомаркером для виявлення початку розвитку даної хвороби. Цікаво, що поміж різних нервових структур найбільший внесок у діагностику віку вносила щільність сірої речовини у гіпокампі та амигдалі (структурі, яка пов’язана із регуляцією емоцій).

Джерело: Wang J, Knol MJ, Tiulpin A, Dubost F, de Bruijne M, Vernooij MW, Adams HHH, Ikram MA, Niessen WJ, Roshchupkin GV. Gray Matter Age Prediction as a Biomarker for Risk of Dementia. Proc Natl Acad Sci U S A. 2019 Oct 15;116(42):21213-21218. doi: 10.1073/pnas.1902376116

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *