Тварини-водії

Певно, багато з нас могли бачити циркові вистави або кінокомедії, в яких тварини керують машинами. Насправді, не кожна людина легко опановує сучасні автомобілі. Дослідники з University of Richmond спробували навчити щурів керувати спеціально розробленою невеликою машинкою. Вона виготовлена з харчового контейнеру. Підлога машини являє собою металеву пластинку. Для керування встановлені три мідні дроти. Коли тваринка стоїть задніми лапами на підлозі, а передніми торкається одного з дротів, вона замикає через себе електричний ланцюг, що слугує керівним сигналом. Три дроти дозволяють рухати машинку вперед або ж повертати направо чи наліво.

Стимулом до навчання була можливість доїхати до смаколика. Виявилося, що щури досить швидко опанували такий неприродний спосіб пересування.

Автори роботи зазначають, що це є проявом високої здатності нервової системи до пластичності, тобто адаптування під мінливі зовнішні умови.

Цей експеримент є більш задля шоу, хоча методика цілком може стати одним з інструментів дослідження поведінки, моторних та когнітивних розладів. Але відомі і більш складні приклади. В них учені реєструють електричну активність мозку з поверхні шкіри (ЕЕГ) або ж з вживлених внутрішніх електродів. Далі комп’ютерний алгоритм аналізує таку активність та перетворює її на команди для більш складного пристрою (механізоване крісло).

Така техніка може допомогти самостійно пересуватися паралізованим пацієнтам.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *