Сон та хвороба Паркінсона

Хвороба Паркінсона – нейродегенеративне захворювання, головним симптомом якого є моторні розлади. Водночас, ХП має й інші негативні наслідки, що стосуються, зокрема, сну. У той же час, мало відомо щодо можливостей корекції таких розладів. Учені провели дослідження, в якому порівнювали ефективність сну пацієнтів із ХП.

Учасників експерименту було поділено на три групи. Одні займалися фізичними вправами під наглядом досвідчених та сертифікованих тренерів. З іншими проводилася співбесіда на тему гігієни сну, із рекомендаціями відповідної літератури та телефонним супроводом від сертифікованого фахівця. Третя група слугувала контролем.

Виявилося, що регулярні фізичні вправи є найкращим способом покращити сон пацієнтів – як тривалість, так і його структуру (час початку та співвідношення різних стадій сну). Це слід враховувати як лікарям, що ведуть таких пацієнтів, так і членам родини.

Джерело: Amara AW, Wood KH, Joop A, Memon RA, Pilkington J, Tuggle SC, Reams J, Barrett MJ, Edwards DA, Weltman AL, Hurt CP, Cutter G, Bamman MM. Randomized, Controlled Trial of Exercise on Objective and Subjective Sleep in Parkinson’s Disease. Mov Disord. 2020 Jun;35(6):947-958. doi: 10.1002/mds.28009

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *