Чіпувати людину

Для точного встановлення діагнозу потрібні аналізи. При цьому, для діагностики змін хронічних станів часто недостатньо приходити у лікарню чи лабораторію – потрібно постійно моніторити ті чи інші параметри. Так, хворі на діабет мають контролювати рівень цукру у крові, для чого розроблені мобільні глюкометри, що можуть використовуватися вдома. Також нікого не здивуєш наявністю приладу для вимірювання тиску. Та й навіть інформація про динаміку ЧСС від фітнес-трекерів чи смарт-годинників також може бути корисною. Знання інформації про роботу свого організму становить цікавість не лише для наших лікарів – передбачається, що у майбутньому такі носимі мініатюрні прилади для моніторингу фізіологічних параметрів буде складати чималу частину ринку як девайсів так і послуг.

Учені розробили прототип компактного приладу, який аналізує мікродози поту. Як відомо, ця рідина використовується організмом для охолодження, а також може створювати в спеку естетичні проблеми. Водночас, піт містить чимало біологічно активних речовин, які можуть багато чого розповісти про наш організм. Він являє собою тонку наліпку на шкіру розміром близько 4х7 см. Для роботи та зчитування інформації він не потребує батарейок чи дротового підключення.

Окрім кількості поту прилад вимірює електропровідність шкіри, а також кількість у рідині вітаміну С, гормону стресу кортизолу та глюкози. Девайс протестували на кількох добровольцях, які виконували вправи у спортзалі, а також напружено працювали інтелектуально. Результати показали, що зібрані дані непогано відрізняють відпочинок від напруження. Автори зазначають, що функційні можливості прототипа можуть бути розширеними для збору додаткової інформації.

Джерело: Kim S, Lee B, Reeder JT, Seo SH, Lee SU, Hourlier-Fargette A, Shin J, Sekine Y, Jeong H, Oh YS, Aranyosi AJ, Lee SP, Model JB, Lee G, Seo MH, Kwak SS, Jo S, Park G, Han S, Park I, Jung HI, Ghaffari R, Koo J, Braun PV, Rogers JA. Soft, skin-interfaced microfluidic systems with integrated immunoassays, fluorometric sensors, and impedance measurement capabilities. Proc Natl Acad Sci U S A. 2020 Nov 10;117(45):27906-27915. doi: 10.1073/pnas.2012700117

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *