Що сниться восьминогам?

Сон – це добре відомий стан організму, він притаманний людині, іншим ссавцям, іншим хребетним тощо. Ми знаємо досить багато про його мозкові механізми та значення для нормального життя. Цікаво, що структура сну має ознаки подібності в різних видів – так, в інших ссавців виділяють повільний та швидкий сон, а також, як вважається, є щось подібне до сновидінь.

Набагато менше ми знаємо про сон в світі безхребетних. Однією з причин цього є складність вивчення. Найкращим інструментом для цього є ЕЕГ – запис електричної активності мозку. А безхребетні тварини часто не мають жорстких покривів, малі за розмірами і т.п., що ускладнює або унеможливлює тривалу реєстрацію. Проте, ми змогли!

Головоногі молюски, а зокрема восьминоги, певно, в цьому плані найбільш інтригують – бо кому цікаво, які сни бачить дощовий черв’як. А восьминоги мають великий розвинений мозок, будова якого геть не така, як в хордових, а крім того – складну поведінку. Якусь частину часу вони проводять нерухомо, і це розглядається як сон. Але чи сплять вони насправді? За вирішення цього питання взялися дослідники з Бразилії.

Для цього моніторили поведінку восьминогів (Octopus insularis) у експериментальному акваріумі. Аналізували зміни забарвлення покривів, рухи очей та мантії, а крім того перевіряли, наскільки міцно тварина спить за допомогою сенсорної стимуляції (відео та звукові і механічні впливи). Виявилося, що станів, коли тварина не реагувала на зовнішні події, є мінімум два. Перший – “спокійний сон” – характеризується блідістю покривів та заплющеними зіницями; його епізоди порівняно довгі (в середньому 415 секунд). Другий стан отримав назву “активний сон”, в цей час спостерігаються зміни забарвлення шкіри, рухи очей (подібні до відповідної фази хребетних); його епізоди менш тривалі (в середньому 41 с). Активна фаза сну періодично повторюється та типово спостерігається після спокійної.

Дослідження вперше показало подібність структури сну настільки еволюційно віддалених груп тварин – головоногих молюсків та амніотів (рептилії – птахи – ссавці).

Джерело: Medeiros SLS, Paiva MMM, Lopes PH, Blanco W, Lima FD, Oliveira JBC, Medeiros IG, Sequerra EB, de Souza S, Leite TS, Ribeiro S. Cyclic alternation of quiet and active sleep states in the octopus. iScience. 2021 Mar 25;24(4):102223. doi: 10.1016/j.isci.2021.102223

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *