Еволюція відрази

Відраза – яскрава емоція, яку не потрібно детально описувати. Її можуть викликати чимало чинників. Одними з них є якість їжі – відразу можуть викликати незвичні продукти (ферментовані яйця чи м’ясо), зіпсована їжа і навіть спосіб її приготування (немитими руками, антисанітарні умови тощо). Інтуїтивно припускається, що така огида слугує запобіжним механізмом проти зараження патогенами. Підґрунтям виникнення даної емоції є візуальні, нюхові та інші ознаки забруднення, хоч ми і нездатні безпосередньо бачити мікрозбудників. Слід очікувати, що більш бридливі люди повинні менше контактувати зі збудниками хвороб. Проте, досі ця гіпотеза напряму науково не тестувалася.

Дослідники проаналізували поведінку та стан здоров’я мешканців невеликих поселень в Еквадорі. Ті люди живуть на межі прожиткового мінімуму, що ставить вроджену гидливість у протиріччя із виживанням. Надмірна бридливість призводить до істотного зниження доступу до джерел їжі чи питної води. З іншого боку, нерозбірливість супроводжується збільшеною ймовірністю підхопити якусь заразу. Тому повинен встановитися якийсь оптимальний баланс.

У відповідності із вихідним припущенням учені виявили значний негативний зв’язок між бридливістю та біомаркерами імунної відповіді на вірусні та бактеріальні патогени (яйця аскарид та трихінел, титр імуноглобулінів): в людей з більшою бридливістю менше патогенів.

Цікаво, що стратегія уникнення хвороб є адаптивною та залежить від ринкової інтегрованості. Деякі громади більше орієнтуються на полювання, рибалку чи садівництво як безпосереднє джерело їжі. В інших же люди обмінюються ресурсами, торгуючи на ринку. Другий випадок пов’язаний із більшим рівнем гігієни – організація туалетів, доступ до чистої води, кращі звички готування їжі, а крім того – більший доступ до медицини. І саме в більш ринкових громадах спостерігається більший ступінь бридливості.

А ви ретельно миєте руки після перебування у громадських місцях? 🙂

Джерело: Cepon-Robins TJ, Blackwell AD, Gildner TE, Liebert MA, Urlacher SS, Madimenos FC, Eick GN, Snodgrass JJ, Sugiyama LS. Pathogen disgust sensitivity protects against infection in a high pathogen environment. Proc Natl Acad Sci U S A. 2021 Feb 23;118(8):e2018552118. doi: 10.1073/pnas.2018552118

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *