На кого схожий тиранозавр?

Тиранозавр королівський (Tyrannosaurus rex) є, мабуть, найпопулярнішим поміж своїх сородичів. Він був хижаком, одним з найбільших на той час, тож великі зуби, схожі на крокодилячі, є неодмінним атрибутом візуальних реконструкцій цієї тварини. Та чи дійсно він виглядав настільки хижо?

Автори свіжої публікації провели ретельний аналіз структури щелепи тиранозавра та порівняли її будову із відомими рептиліями. Вони дійшли висновку, що в живого динозавра зуби не стирчали назовні, а були прикритими м’якими тканинами. Тож він виглядав більш подібним на сучасного варана, ніж на крокодила.

Причиною цього є будова емалі – аби не тріскатися, вона повинна бути зволоженою. Цю функцію і виконують покриви, еквівалентні до наших губів. А от крокодили можуть жити без цього, адже вони і так мешкають у воді.

Тепер чекаємо на оновлені більш реалістичні зображення тиранозаврів.

Джерело: Cullen TM, Larson DW, Witton MP, Scott D, Maho T, Brink KS, Evans DC, Reisz R. Theropod dinosaur facial reconstruction and the importance of soft tissues in paleobiology. Science. 2023 Mar 31;379(6639):1348-1352. doi: 10.1126/science.abo7877

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *