Сноговоріння

Трапляється, люди розмовляють уві сні. Цікаво, про що? Дослідники спробували проаналізувати.

Для цього записували поведінку та фізіологічні параметри під час сну у 232 людей, з яких були здорові та пацієнти з розладами фази швидкого сну і сноходінням. Зареєстрували 883 епізоди видавання звуків, з них 59% були невербальними (бурмотіння, шепіт, крики, сміх), а також вдалося розібрати 3349 слів. Найчастіше траплялися слова “Ні” (9%) і “Так” (7%). Далі йшли to be, I (me, my), that (та подібні), артиклі the/a. Цікаво, що частоти слів відрізнялися від типових для “денної” мови. Сонні фрази були переважно (90%) адресовані третій особі – уявному співрозмовнику.

Із іменників та дієслів самим популярним було слово “fuck”. Вживання грубих слів (в цілому 10%) було частішим під час REM сну у порівнянні із повільнохвильовим.

Граматична структура речень під час сну виявилася правильною. Тож, в генерації “сонномовлення”, найімовірніше, беруть участь ті ж ділянки мозку, що і в стані неспання.

Автори зазначають, що аналіз мовленнєвого компоненту сну є важливим джерелом інформації про те, як працює мозок, який спить. Домінування негативної та брудної лексики, а також питальних конструкцій може бути свідченням переживання у сценах сну конфліктних ситуацій.

Джерело: Arnulf I, Uguccioni G, Gay F, Baldayrou E, Golmard JL, Gayraud F, Devevey A. What Does the Sleeping Brain Say? Syntax and Semantics of Sleep Talking in Healthy Subjects and in Parasomnia Patients. Sleep. 2017 Nov 1;40(11). doi: 10.1093/sleep/zsx159

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *