Поглянь мені у вічі

Зоровий контакт є дуже важливим елементом взаємодії собак та людей. Це є надбаним в еволюції механізмом пристосовання до сумісного життя. Собаки реагують на направлений на них погляд та здатні відстежувати, куди саме дивиться хазяїн. Взаємний погляд віч-на-віч також відіграє важливу роль у зв’язку собака-людина. Цікаво, що це супроводжується підвищенням рівня окситоцину як у собак, так і у їхніх людських друзів. Оскільки зоровий контакт відіграє важливу роль у відносинах собака-людина, важливо знати, які фактори впливають на нього.

Учені проаналізували чотири чинники: (1) форму та розміри голови, (2) породу, (3) вік та (4) грайливість з незнайомцями. Виявилося, що швидше встановлюють зоровий контакт собаки: (1) із коротшою мордою, (2) орієнтовані на взаємодію з людиною породи (наприклад, вівчарки), (3) більш молоді та (4) більш соціальні, комунікативні.

Отже, зазначена різниця у здатності швидко встановлювати зоровий контакт з людиною є результатом як селекції собак за формою голови та особливостями поведінки, так і індивідуальних їх особливостей в межах породи.

Джерело: Bognár Z, Szabó D, Deés A, Kubinyi E. Shorter headed dogs, visually cooperative breeds, younger and playful dogs form eye contact faster with an unfamiliar human. Sci Rep. 2021 Apr 29;11(1):9293. doi: 10.1038/s41598-021-88702-w

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *