Налякати ворога

В повсякденному житті тварини комунікують з іншими, чимала роль в чому належить звуковим сигналам. Гучність та тональність продукованих голосових сигналів корелює із фізичними розмірами тіла, а відтак – із силою, здатністю битися та мати репродуктивний успіх. У той же час, акустична комунікація не обмежується лише голосом.

Відомим феноменом є биття в груди в горил. Додана анімація (дивіться 1:40) – з фільму 1933 року, в якому на екранах вперше з’явився Кінг Конг, але у цитованій статті є фотографії і справжніх горил 🙂

Суворо кажучи, биття в груди – це не лише звуковий сигнал, а й візуальний. Звук при цьому може поширюватися на значні відстані – його можна почути за кілометр. Найчастіше таке роблять дорослі статевозрілі самці. При цьому, наодинці це відбувається нечасто (раз на 20 годин). Якщо ж горили перебувають в групі, особливо коли в ній є самки в еструсі, частота істотно зростає (раз на кілька хвилин). Незважаючи на відомість цього феномену, досі не було відомо, яку ж саме інформацію передає звук биття в груди та чи пов’язаний він із фізичними розмірами тварин.

Дослідження було проведене в Руанді між 2014 та 2016 роками. Учені проаналізували 25 диких дорослих (старше 12 років) самців гірської горили (Gorilla beringei beringei). В якості кореляту розмірів тіла оцінювали ширину спини. Акустичні ж характеристики визначали на основі звукозаписів, отримати які було не дуже легко – адже дику горилу важко запросити в студію звукозапису, та й до того ж ще потрібно було дочекатися моменту прояву міжособової агресії. Через це такі детальні дані вдалося зібрати лише від шести горил.

Проведений спектральний аналіз виявив, що у відповідності із припущенням, крупніші самці видавали більш низькі звуки. Зростання розміру в 1 сігму (стандартне відхилення середнього) супроводжувалася зниженням частоти звуку від удару на 35 Гц. Інші характеристики – тривалість ударів в груди, їхня кількість за один “сеанс” або кількість таких сеансів не мали зв’язку із розмірами тіла.

Незважаючи на ніби то очевидність знахідки, подібних досліджень не-голосової акустичної взаємодії між тваринами у природі не так багато. Учені припускають, що звук биття у груди має бути досить індивідуальним та дозволяти “слухачам” ідентифікувати його “автора”. Але експериментальне підтвердження цього вимагатиме додаткових спостережень.

Джерело: Wright E, Grawunder S, Ndayishimiye E, Galbany J, McFarlin SC, Stoinski TS, Robbins MM. Chest beats as an honest signal of body size in male mountain gorillas (Gorilla beringei beringei). Sci Rep. 2021 Apr 8;11(1):6879. doi: 10.1038/s41598-021-86261-8

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *