Космічне життя

Походження життя на Землі здавна інтригує дослідників. Згідно однієї з концепцій, воно могло бути занесеним з космосу. Фактами на підтвердження цієї гіпотези є знахідки простих органічних сполук. Наприклад, найпростіша амінокислота гліцин трапляється багато де, її навіть було знайдено на відкритій нашим співвітчизником кометі Чурюмова-Герасименко.

Нещодавно учені знайли у космосі складніші органічні молекули. А саме – етаноламін (NH2CH2CH2OH). Він є компонентом “голівки” одних з найпростіших фосфоліпідів – молекул, які формують основу клітинних мембран. За поширеністю фосфоліпіди на основі етаноламіну (фосфатидилетаноламіни) посідають друге місце на нашій планеті. Раніше етаноламін знаходили на уламках метеоритів, але припускали, що вони є наслідком розкладання амінокислот.

Зараз учені проаналізували спектри космічного випромінювання, що виключає земне походження цих молекул. Спектральний “підпис” етаноламіну було виявлено у туманності G+0.693–0.027, що є складовою комплексу SgrB2, розташованого у Галактичному Центрі.

Таким чином, потрапляння у минулому етаноламіну з космічного простору на нашу планету було цілком можливим. Це могло стимулювати утворення амфіфільних молекул типу фосфоліпідів, без яких було б неможливим утворення мембран та клітин, а відтак – формування життя у тому вигляді як ми його знаємо.

Джерело: Rivilla VM, Jiménez-Serra I, Martín-Pintado J, Briones C, Rodríguez-Almeida LF, Rico-Villas F, Tercero B, Zeng S, Colzi L, de Vicente P, Martín S, Requena-Torres MA. Discovery in space of ethanolamine, the simplest phospholipid head group. Proc Natl Acad Sci U S A. 2021 Jun 1;118(22):e2101314118. doi: 10.1073/pnas.2101314118

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *