Розкажи мені казку

Здатність розповідати іншим цікаві історії (чим займається, зокрема, наш проєкт) – унікальна серед інших тварин. Згідно популярних гіпотез, вона мала вкрай важливе значення у еволюції нашого виду. Ми точно не знаємо, чим займалися біля вогнищ печерні люди, але навряд чи вони сиділи мовчки. Розповідання історій відоме здавна – від середньовічних бардів та трубадурів до сучасного Голлівуду. Ми дуже любимо цікаві та захопливі історії. Але як вони впливають на нашу фізіологію?

Різні казки особливо люблять діти. Дослідники вирішили дізнатися, чи здатні такі історії допомогти їм виздоровлювати. Експеримент був проведений у відділенні інтенсивної терапії одного з шпиталів. Спеціально підготовлені люди або розповідали маленьким пацієнтам історії, або ж (в якості контролю) розв’язували з ними загадки. Останнє також пов’язане із соціальним контактом, відволікає від медичних процедур, але не має в основі сюжету.

Виявилося, що казки збільшували рівень окситоцину та знижували гормони стресу, і це супроводжувалося більш позитивними емоціями та меншим відчуттям болю.

Отже, добре слово та цікава історія мають цілком конкретний медичний ефект. З практичної точки зору розказати чи прочитати казку, певно, працюватиме краще, ніж дати гратися в телефон або планшет. І це варто пам’ятати дитинологам та батькам 🙂

Джерело: Brockington G, Gomes Moreira AP, Buso MS, Gomes da Silva S, Altszyler E, Fischer R, Moll J. Storytelling increases oxytocin and positive emotions and decreases cortisol and pain in hospitalized children. Proc Natl Acad Sci U S A. 2021 Jun 1;118(22):e2018409118. doi: 10.1073/pnas.2018409118

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *