Ниркова мережа

Ниркова недостатність є однією з поширених причин смертності. Вирішенням цієї проблеми є пересадка даного органу, проте з цим існує ряд проблем. Органів недостатньо, і не від кожного донора можна трансплантувати конкретному пацієнту.

Аби покращити ситуацію, в “багатих” країнах (зараз ми обговорюємо США) існують мережі донорства: якщо в пацієнта є донор-доброволець, але його нирка не підходить за сумсністю, “міняються” з іншим пацієнтом та його добовольцем. Це збільшує кількість успішних пересадок. Така схема набуває розвитку, і вже перейшла з простого парного обміну до “трансплантаційних ланцюгів”, що включають багато пар донор-пацієнт.

Два головні фактори обмежують обмін донорськими нирками: мала кількість донорів з 1 групою крові та високий рівень імунологічної несумісності (пацієнти, котрим треба перебрати чимало донорів, аби знайти доступний варіант). У країнах із слабкою економікою головним обмежувачем є вартість операції.

Для того, щоб покращити ситуацію, запропоновано створити глобальну трансплантаційну мережу. При цьому пацієнтам з “бідних” країн (котрі мають “свого” донора) гарантується безкоштовна операція, а пацієнти з “багатих” країн отримують суттєве розширення донорської бази. Для “багатих” це не зовсім альтруїзм, адже зменшення часу очікування на донорський орган зменшує час перебування пацієнта на діалізі, а ця процедура набагато дорожча за власне операцію.

Ініціатива має ряд критичних відгуків. По перше, вона істотно збільшує кількість прооперованих саме американських пацієнтів. По друге, не збільшує кількість пооперованих у “бідних” країнах.

Автори цитованої публікації пропонують більш ефективний алгоритм. При цьому, трансплантаційний ланцюжок ініціюється в країні, де є можливість проведення операції, але не вистачає фінансів. Цей пацієнт обмінюється із іншим донором, котрий підходить певному вибагливому американському пацієнту – ця операція вже робиться в США. Обидві операції покриваються зекономленими на діалізі грошима. Автори розробили кілька варіантів таких ланцюжків та математично проаналізували їхню ефективність. Кажуть, повинно працювати 🙂

Джерело: Nikzad A, Akbarpour M, Rees MA, Roth AE. Global kidney chains. Proc Natl Acad Sci U S A. 2021 Sep 7;118(36):e2106652118. doi: 10.1073/pnas.2106652118

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *