Казки синхронізують серця

Ми любимо різні історії. Вони розважають нас, допомагають соціалізуватися та навіть лікують. Але ж що відбувається під час їх прослуховування в мозку? Дослідники виявили, що історії здатні синхронізувати ритм серцебиття слухачів.

В нормі серцевому ритму притаманна фізіологічна аритмія – пульс постійно прискорюється та уповільнюється (звісно, в невеликому діапазоні). Крім того, частота серцевих скорочень здатна змінюватися внаслідок дії зовнішніх чинників: фізичні вправи (і навіть думки про них!) збільшують її, натомість медитативні справи здатні зменшувати.

У першій частині експерименту в піддослідних реєстрували електрокардіограму під час прослуховування уривку з “20 тисяч льє під водою” та намагалися знайти кореляцію флуктуацій серцевого ритму різних людей. Це вдалося, але лише в невеликої кількості пар обстежуваних. При цьому усі виявлені кореляції були позитивними, негативних не було. Дослідники припустили, що ступінь синхронізації залежить від рівня уваги.

У наступній частині дослідження аналізували синхронність серцевого ритму при перегляді коротких навчальних відеороликів. Далі вони дивилися їх повторно, але в цей час повинні були виконувати подумки арифметичні дії – це забезпечувало відволікання від змісту. Передбачувано виявилося, що в другому випадку рівень міжіндивідуальної синхронності ритму серця суттєво знизився.

Одним з чинників, що суттєво впливає на діяльність серця, є дихання. У наступній частині реєстрували і цей параметр. Проте, жодного ефекту виявлено не було. Тож, зміни серцевого ритму при прослуховуванні історій, ймовірно, пов’язані із аналізом змісту.

ЕКГ та дихання під час прослуховування текстів також були записані в пацієнтів із порушеннями свідомості (умовно кажучи, в різних стадіях коми). Описаний ефект синхронізації в них майже не спостерігався.

Механізми описаного феномену потребують подальшого вивчення. Автори припускають, що така міжіндивідуальна синхронізація частково обумовлена процесами свідомого, уважного опрацювання інформації. І це можна використовувати, наприклад, як індикатор рівня свідомості у пацієнтів, що не здатні відповідати на зовнішні стимули.

Джерело: Pérez P, Madsen J, Banellis L, Türker B, Raimondo F, Perlbarg V, Valente M, Niérat MC, Puybasset L, Naccache L, Similowski T, Cruse D, Parra LC, Sitt JD. Conscious processing of narrative stimuli synchronizes heart rate between individuals. Cell Rep. 2021 Sep 14;36(11):109692. doi: 10.1016/j.celrep.2021.109692

Одна відповідь до “Казки синхронізують серця”

  1. […] тижня ми писали про те, що усі люблять казки, а дітям вони навіть допомагають долати перебування […]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *