Вимерлий вірус

Ні, це поки не про SARS-CoV-2…

Профілактична вакцинація – дуже ефективний спосіб стримування вірусів. Іноді настільки ефективний, що призводить до повного їх винищення. Так, колись вкрай небезпечна натуральна віспа зараз існує лише у формі лабораторних зразків, а останній випадок хвороби було зафіксовано у 1978 році. Звісно, ми не можемо повністю знищити усі небезпечні віруси – на це є кілька причин. Деякі віруси чи їхні штами мають природні резервуари, циркулюють в популяціях диких тварин, звідки можуть потрапити до людини.

Другим способом втекти від контролю є висока генетична мінливість. Наприклад, відомо кілька різновидів вірусу грипу. Їх класифікують за одним з важливих вірусних білків – гемаглютиніном, котрий допомагає йому ховатися від імунітету та проникати всередину клітин. Виділяють віруси A, B, C та D. З них лише перші два викликають серйозні симптоми, а відтак являють істотну небезпеку. При цьому вірус типу В змінюється в 2-3 рази повільніше за А. Відтак, цьому різновиду важче уникати імунного контролю. Тим не менш, він відповідає за близько чверті випадків сезонного грипу.

Виділяють два головні підтипи вірусу В: B/Yamagata/16/88-like та B/Victoria/2/87-like. Разом з двома головними різновидами вірусу А (A/H1N1 та A/H3N2) вони є мішенню чотиривалентної вакцини проти грипу.

Спостереження за епідемічною ситуацією показало, що штам B/Yamagata перестав виявлятися після початку пандемії коронавірусної хвороби – з середини 2020 року. Епідеміологи припускають, що він міг повністю зникнути. При цьому, стосовно нього невідомі природні тваринні резервуари, де б він міг “перечекати” епоху масок та соціального дистанціювання. Якщо зникнення B/Yamagata є остаточним, це дозволить оптимізувати склад протигрипових вакцин та краще контролювати решту різновидів цього вірусу.

Джерело: Koutsakos, M., Wheatley, A.K., Laurie, K. et al. Influenza lineage extinction during the COVID-19 pandemic?. Nat Rev Microbiol 19, 741–742 (2021). https://doi.org/10.1038/s41579-021-00642-4

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *