Знайти обличчя

Важливою зоровою функцією високого рівня є розпізнавання облич, що вкрай важливе для забезпечення соціальної комунікації. За це відповідають спеціалізовані ділянки мозку, розташовані на нижній поверхні скроневої частки. До них належать: потилична лицева ділянка (OFA), веретеноподібна лицева ділянка (FFA) та передня скронева лицева ділянка (ATFA).

Ці структури настільки функціонально “заточені”, що часто помилково спрацьовують, і ми бачимо обличчя там, де їх нема. Така властивість називається лицевою парейдолією, а вікіпедія каже, що це частковий випадок апофенії 🙂

Учені дослідили особливості лицевої парейдолії на великій вибірці людей – 3815. Виявилося, що помилково детектовані обличчя типово мають і інші антропоморфні характеристики – емоційне вираження, вік та стать (див. рисунок зі статті). Більша частина “облич” ідентифікувалася як молоді (до 30 років). Але найбільшою виявилася асиметрія за відчуваною статтю – 90% несправжніх облич розпізнавалися як чоловічі.

Дослідники висловили кілька припущень, які могли б пояснити таку асиметрію: колір зображень, асоціації із демонстрованим неживим об’єктом, переважання кривих ліній або ж кутів (об’єкт округлий чи прямокутний), стать обстежуваних, емоційний фон та ін. І жоден з них не спрацював. Автори припускають, що причина гендерної асиметрії у ідентифікації ілюзорних облич не сенсорна, а когнітивна. Іншими словами, дефолтним результатом гендерної ідентифікації обличчя є чоловічий тип. Натомість, ідентифікація його як жіночого потребує якихось, поки не встановлених, візуальних характеристик.

А як ви сприймаєте обличчя на Місяці? 🙂

Джерело: Wardle SG, Paranjape S, Taubert J, Baker CI. Illusory faces are more likely to be perceived as male than female. Proc Natl Acad Sci U S A. 2022 Feb 1;119(5):e2117413119. doi: 10.1073/pnas.2117413119

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *