Дідусю, не пали!

Тютюнопаління – шкідлива звичка, наслідками якої є збільшення ймовірності розвитку серцево-судинних патологій, порушень мозкового кровотоку, виразки шлунку, ракових захворювань голови, ротової порожнини, стравоходу, печінки тощо. За розрахунками ВООЗ, на його рахунку до 10% щорічних смертей.

Нові дані вказують, що паління позначається на здоров’ї не лише курців та їх оточення. Аналіз великої бази даних виявив, що сини чоловіків, котрі почали курити цигарки у препубертатному віці (до 13), схильні мати більше жирової маси у дитинстві, підлітковому та ранньому дорослому віці.

Більш цікаво, що подібний ефект прослідковується і у наступних поколіннях. Так, онучки (але не онуки-хлопці) дідусів по батьковій лінії, котрі почали курити до 13 років, також мають схильність до більшої жирової маси (+3.5 кг у віці 17 та +5.5 у 24). Навіть, якщо їх батько не курець. Більше того – якщо раннім курцем є прадідусь по материнській лінії, то так само у правнучок (але не правнуків) є схильність до надмірної кількості жиру (+5.4 кг у 17 та +6.1 у 24).

Дані поки попередні і потребують перевірки за іншими базами медичних даних. Проте, якщо вони підтвердяться, це буде першим виявленим прикладом впливу факторів середовища через чотири покоління.

Джерело: Golding J, Gregory S, Northstone K, Pembrey M, Watkins S, Iles-Caven Y, Suderman M. Human transgenerational observations of regular smoking before puberty on fat mass in grandchildren and great-grandchildren. Sci Rep. 2022 Jan 21;12(1):1139. doi: 10.1038/s41598-021-04504-0

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *