Павучині сни

Сон – особливий функціональний стан, що характеризується помітним зниженням поведінкової активності. Поширена думка, що сон – це відпочинок організму, коли той нічого не робить. Проте, ви, мабуть, знаєте, що це хибне уявлення. Дійсно, м’язи під час сну розслаблені більше, ніж в період притомності, але нервова система споживає практично стільки ж енергії. Тобто, продовжує активно працювати, але у іншому режимі.

Сон – еволюційно консервативна річ, він реєструється в тварин самих різних груп. В хребетних виділяють дві головні фази – “швидку” та “повільну”. Вважається, що під час першої ми, а також інші тварини, бачимо сновидіння. Якщо ви колись спостерігали, як у кішок чи собак смикаються лапи, ніби вони уві сні на когось полюють, то це саме ця фаза. Звісно, ми не знаємо, як вони переживають такі марення, і поки що не маємо інструментів аби виміряти суб’єктивні відчуття.

Навіть більше ми не знаємо про сон безхребетних тварин. Архітектура їхнього мозку подекуди геть не схожа на таку в хребетних, як і будова тіла та поведінка. Проте, потрохи починаємо зазирати в цю частину невідомого.

Учені вирішили дослідити сон в представників іншої групи безхребетних – членистоногих, а саме – павуків. Однією з визначних ознак швидкого сну є швидкі рухи очних яблук, ніби заплющені очі роздивляються якісь дуже рухливі об’єкти. І якщо будова та розміри очей восьминогів співрозмірні із хребетними, то в павуків трохи не так, що ускладнює ідентифікацію швидкого сну, якщо він є.

Поведінку кількох десятків павучат павуків-стрибунців (Evarcha arcuata, ми не знайшли української назви) було відзнято за допомогою камери високої роздільної здатності. Дослідники аналізували рухи тулуба та кінцівок, а також очей. Виявилося, що посмикування тулуба, згинання ніг та рухи очей трапляються повторювано, ритмічно та синхронно. Причому таких “сонних” рухів очей не реєстрували, коли павуки в стані притомності займалися своїми павучиними справами (наприклад, лагодили чи чистили сітки).

Автори припускають, що рухи очей під час сну, як і в нас, пов’язані із зоровими відчуттями під час сну. Іншими словами, як і нам, павукам сняться сни із зоровими сценами. Дослідження розширює наші знання про універсальність структури сну поміж тварин із складною нервовою системою.

До речі про сни та марення – а ви вже переглянули чудовий серіал “Пісочний чоловік”? Якщо ні, радимо 🙂

Джерело: Rößler DC, Kim K, De Agrò M, Jordan A, Galizia CG, Shamble PS. Regularly occurring bouts of retinal movements suggest an REM sleep-like state in jumping spiders. Proc Natl Acad Sci U S A. 2022 Aug 16;119(33):e2204754119. doi: 10.1073/pnas.2204754119

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *