Штучний інтелект і хвороба Паркінсона

Сучасна медицина отримує все більше високотехнологічних інструментів, які полегшують та роблять потужнішими як діагностику, так і процес лікування. Одним з напрямків робробки медичних технологій є використання систем на основі алгоритмів штучного інтелекту. Дослідники розробили алгоритм, що здатен на основі інформації про дихання під час сну з високою ймовірністю визначати наявність хвороби Паркінсона, і навіть ступінь її прогресування.

Хвороба Паркінсона – нейродегенеративне захворювання, тобто пов’язане із загибеллю нейронів. У даному випадку це нейрони чорної речовини середнього мозку, які критично важливі для роботи однієї з ланок регуляції рухової активності. Відповідно, рухові розлади є головними проявами цієї патології.

Дані про дихання можуть бути отримані як за допомогою спеціалізованих пристроїв (ремінь на грудну клітку, що реєструє її рухи), так і безконтактно – на основі радіохвиль. Автори роботи зазначають, що розробка може суттєво зменшити вартість медичного супроводу пацієнтів із хворобою Паркінсона.

Чутливість алгоритму до вираженості симптомів хвороби робить його корисним для моніторингу стану пацієнтів. Дана патологія прогресує повільно, і пацієнти проходять повторні обстеження не дуже часто, а помітні зміни стану можуть бути виявлені із інтервалом у кілька років. Також, мобільність цього рішення може зробити таку діагностику доступнішою для людей, що мешкають далеко від крупних медичних центрів, де є спеціалісти з хвороби Паркінсона.

Більше того, розробка має потенціал виявляти ознаки хвороби на стадії, коли ще немає виразних моторних симптомів. Клінічне виявлення хвороби Паркінсона зазвичай відповідає стадії, коли загинуло вже 50-80% нейронів чорної речовини. Раннє виявлення сприяє повільнішому прогресуванню хвороби та кращому стану пацієнта. Зрозуміло, що забезпечити таку діагностику усім людям старшим за 40 (наприклад) років неможливо. Але автори пропонують використовувати їхню розробку людям, що мають підвищений ризик розвитку хвороби Паркінсона. Наприклад, в яких виявлені специфічні генні мутації.

Подібних розробок далі буде більше і більше. Сучасна електроніка дає змогу непомітно збирати чимало корисної інформації про стан організму, а обчислювальні можливості персональних пристроїв типу смартфонів дають змогу аналізувати їх та отримувати рекомендації без візитів до лікарів.

Джерело: Yang Y, Yuan Y, Zhang G, Wang H, Chen YC, Liu Y, Tarolli CG, Crepeau D, Bukartyk J, Junna MR, Videnovic A, Ellis TD, Lipford MC, Dorsey R, Katabi D. Artificial intelligence-enabled detection and assessment of Parkinson’s disease using nocturnal breathing signals. Nat Med. 2022 Oct;28(10):2207-2215. doi: 10.1038/s41591-022-01932-x

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *