All right, everybody be cool, this is a robbery!

Наша сторінка розповідає про сучасні високоякісні наукові дослідження. Їхня тематика подекуди досить неочікувана. Ось наприклад, досліджували зв’язок “результату зустрічі” із грабіжником у невеликих магазинах та локалізації на цей момент продавця.

Стандартні протоколи порад співробітникам торгівельних точок кажуть, що вночі їм краще бути поза касовою зоною, тоді вони зможуть втекти чи викликати поліцію. Учені провели формальний аналіз поведінки та її результатів майже 200 записів пограбувань, а також імітаційні дослідження за участю в’язнів та продавців. Виявилося, що з найменшим ризиком поранень чи загибелі асоціювалося перебування за стійкою.

Автори змінили рекомендації щодо того, як себе вести коли грабіжник застав продавця в залі, а не за стійкою. Спостереження протягом трьох років виявило помітне зниження числа уражень. Тож, розуміння характеру взаємодії злочинців та їхніх потенційних жертв може суттєво зменшити кількість поранених чи загиблих у подібних інцидентах.

Дослідження було проведене у США, де щороку відбувається чимало таких пограбувань. Статистика в Україні нам невідома.

Джерело: DeCelles KA, Kouchaki M, Halevy N. Unexpected employee location is associated with injury during robberies. Proc Natl Acad Sci U S A. 2022 Sep 27;119(39):e2200026119. doi: 10.1073/pnas.2200026119

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *