Від еритроцитів до нейронів: інтерактивний каталог людських клітин

Наше тіло складається з безлічі клітин. Звісно, ця безліч є скінченною, але її вкрай важко точно порахувати, адже не можна “розібрати” його на поодинокі клітини та просто порахувати. Тривалий час дослідники не могли порахувати навіть кількість нервових клітин – тих, що в дорослому стані не діляться, а отже задачка, здавалося б, простіша. Вважалося, що їх 100 млрд., але сучасніші оцінки вказують на 86 млрд.

В тілі людини виділяють понад сотню типів клітин, а детальніша класифікація називає їх до 400. Та лідерами за кількістю є еритроцити – червоні кров’яні тільця, що транспортують в нашій крові кисень та вуглекислий газ. У першому наближенні ситуація виглядає так:

https://book.bionumbers.org/how-many-cells-are-there-in-an-organism/

Як і на діаграмі вище, домінують без’ядерні кров’яні елементи – еритроцити та тромбоцити, кількість яких в 4 рази перевищує сумарну кількість усіх інших клітин (тобто, близько 80%: 29 млрд з 36). З решти 7 млрд. і далі домінують клітини крові, але вже білі тільця – лейкоцити. Щоправда, 98% з них знаходяться не в судинах, а у тканинах. Третю сходинку хітпараду кількості займають різноманітні епітелії.

У нашому тілі мешкають і інші організми, головним чином симбіотичні бактерії. Їхня кількість майже така ж, як і кількість генетично наших, ріднесеньких клітиночок, але бактерій трохи більше – 38 млрд.

Інший розподіл буде, якщо ми побудуємо рейтинг за сумарною біомасою. Тут безперечними лідерами будуть посмуговані скелетні м’язові волокна – на них припадає 21.5 кг з сумарної клітинної маси у 45 кг (у тілі чоловіка). Другу сходинку тримають клітини жирової тканини, а кров (сумарно еритроцити та лейкоцити) на третій позиції.

Розміри окремих клітин також суттєво варіюють.

Найменшими є кров’яні пластинки – тромбоцити, що забезпечують здатність крові до згортання. По суті вони навіть не повноцінні клітини, а фрагменти клітин попередниць. Найбільші ж розміри у скелетних м’язових волокон. Як і тромбоцити, вони також не зовсім повноцінні поодинокі клітини. Під час ембріонального розвитку клітини попередниці зливаються, утворюючи видовжені багатоядерні структури – м’язові волокна. На другому місці за величиною знов жирові клітини. Третю сходинку займають нервові клітини, чиї відростки хоч і тонесенькі, але можуть сягати в довжину більше метра.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *